День Всіх святих, або Все, чого ви не знали про Гелловін

halloween-gettyimages-172988453

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада у світі святкується Гелловін: свято цукерок, ліхтарів з гарбузів, переодягань та моторошних історій.

ІА Дивись.info підготувала підбірку цікавих фактів про Свято всіх святих.

  1. Уперше назва Гелловін (Halloween) згадується 1745 року. Слово походить від англійського Hallowe'en — скорочення виразу All Hallow's Eve — Вечір усіх святих, яке натомість розшифровується як All Hallowed Souls Eve — дослівно: Вечір усіх святих душ.
  2. На зламі епох Античності та Середньовіччя 13 травня католицька церква відзначала свято Всіх святих. Однак у VIII столітті папа Григорій ІІІ освятив у Римі каплицю в базиліці св. Петра на честь Всіх святих саме 1-го листопада, і переніс на день освячення цієї каплиці також святкування цього свята у Римі. В наступному, IX-му столітті, папа Григорій IV постановив, що 1 листопада буде днем Всіх святих у цілій Церкві.
  3. Гелловін має й інші назви: Переддень дня всіх святих, Самайн, Свято мертвих, День мертвих.
  4. Коли римляни завоювали Англію, вони поєднали традиційне місцеве свято Самайн зі своїми власними – святом врожаю Помона і вшануванням мертвих фарелій.
  5. Традиція одягатися привидами, монстрами та іншою нечистю також пішла з кельтських повір’їв. Вважалося, що якщо переодягнутися демоном або духом, то можна таким чином замаскуватися, і справжні духи не помітять тебе.
  6. Оскільки протестантська Англія відкидала католицькі традиції і католицькі свята, ритуал святкування Гелловіна тут міцно асоціюється зі святкуванням Ніч Гая Фокса, також відома як Ніч вогнищ. 5 жовтня англійці відзначають Ніч Гая Фокса в пам’ять про страту натхненника вибуху будівлі Парламенту 1605 року.
  7.  Вважається, що традиційні кольори Гелловіна – помаранчевий і чорний, тому що помаранчевий асоціюється з урожаєм, а чорний – зі смертю.
  8. Близько 99% гарбузів продаються перед Гелловіном і використовуються для створення «ліхтарів Джека».
  9. «Ліхтарі Джека» прийшли з ірландської традиції. Тут було прийнято потрошити ріпу, вирізати з неї обличчя і ставити всередину свічку.
  10. За легендою, назва «ліхтар Джека» походить від імені молодої людини Джека, який був занадто скупий, щоби потрапити в рай, і надто норовливий, щоби приєднатися до диявола в пеклі. На втіху диявол кинув йому тліюче вугілля, який Джек поклав в недоїджений турнепс. Вважається, що Джек так і використовує це вугіллячко, щоб висвітлити собі дорогу і знайти місце свого спокою.
  11. За іншою легендою, диявол покарав скупого Джека за те, що той обманював його кілька разів. За це йому був закритий вхід і в рай, і в пекло. Він був приречений поневірятися землею і своїм ліхтарем збивати людей з їх шляху.
  12. У Штатах за найоригінальніший «Джек-ліхтар» можна отримати грошовий приз: 25 тисяч доларів.
  13.  Якщо в Гелловін побачити павука, це означає що хтось із померлих близьких людей прийшов до тебе в його образі.
  14. Якщо в Гелловін ви хочете зустріти відьму, то опівночі потрібно вивернути свій одяг навиворіт і йти задом наперед.
  15. Слово «witch», відьма, в англійській мові походить від старосаксонського слова «wicca», що означає «мудра». Найперші відьми шанувалися як заклинателі, знавці медичних трав і провісники.
  16. За повір’ям, відьми проводять одне зі своїх зібрань, шабашів у Гелловін.
  17. Опудала, як частина традиції Гелловіна, мають прямий стосунок до сільськогосподарських свят.
  18. Особливу увагу люди також приділяли снам в ніч на Гелловін. Вважалося, що якщо в цю ніч присниться вода, скло або каміння – то це передвісник удачі та благополуччя, якщо ж стихійні явища чи квіти – то чекайте неприємностей.
  19. Найтихіший Гелловін в Китаї. Місцева назва цього свята - Teng Chieh - «День поминання предків». Консервативні китайці збираються вдома в сімейному колі, та без костюмів та гучних вечірок шанують пам'ять померлих. Перед їх фотографіями ставлять їжу і запалюють свічки.
  20. Найулюбленіша традиція цього свята «Гаманець або життя» веселий процес збирання солодощів дітьми, переодягненими в костюми.
  21. 2010 року місто Беллвілль (штат Іллінойс) стало останнім американським містом, в якому заборонено грати в «Гаманець або життя» дітям старше 12 років. Підлітків можуть оштрафувати на суми від 100 до 1000 доларів.
  22. У XVIII столітті самотні жінки на Гелловін кидали яблучні шкірки через плече, сподіваючись побачити ініціали свого майбутнього чоловіка на візерунку, коли вони приземлиться.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: