Росія знову масовано перекидає війська на кордони з Україною

184116_rus-soldiers_gettyimages_960x380_0
Фото: gettyimages

Війська РФ знову концентруються на кордоні з Україною. Переміщення російських військ на тлі напруженості між Москвою та НАТО викликало занепокоєння у США та ЄС.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на неназваних співрозмовників серед американських та європейських посадовців.

Поновлення скупчення російських військ біля кордону з Україною викликало занепокоєння серед деяких чиновників у Сполучених Штатах та Європі, які відстежують, на їхню думку, нерегулярні переміщення техніки та персоналу на західному фланзі Росії.

Чиновники говорили на умовах анонімності, оскільки вони не уповноважені обговорювати це питання публічно, заявили, що переміщення військ посилили побоювання, які виникли в квітні, коли найбільший наріст військ Росії поблизу кордону України викликав міжнародний резонанс.

Поновлення пересування російських військ у цьому районі відбувається в той час, коли Кремль обіймає більш жорстку позицію щодо України. Російські чиновники, починаючи з президента Володимира Путіна, в останні місяці посилили свою риторику, атакуючи західні зв’язки Києва і навіть ставлячи під сумнів його суверенітет. Путін попередив, що будь-яке розширення військової інфраструктури НАТО на території України є «червоною лінією» для Москви.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що після завершення навчань «Захід-2021» Росія залишила військову техніку, а також центри управління та зв’язку на полігонах уздовж українського кордону.

Данілов підрахував, що кількість російських військ, розгорнутих навколо українського кордону, становить від 80 000 до 90 000 осіб, не враховуючи десятки тисяч дислокованих в Криму.

Водночас, як пише УП, директор програми досліджень Росії в некомерційній аналітичній групі CNA у Вірджинії Майкл Кофман наголосив, що нові переміщення російської армії здійснюються не в цілях військових навчань.

"Суть у тому, що це не навчання. І це не схоже на військові тренування", - сказав Кофман.

За словами Кофмана, супутникові знімки показують, що ймовірно 1-а гвардійська танкова армія Росії, елітний підрозділ, що базується за межами Москви, переміщує особовий склад і техніку в бік України.

Крім того, він нагадав, що сили російської 41-ї загальновійськової армії, яка зазвичай базується в Новосибірську, не повернулися до Сибіру, а з’єдналися з іншими російськими силами біля кордону з Україною.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова 28 жовтня заявила, що західні країни мають перестати надавати Україні зброю, і порівняла військову допомогу Україні з рушницею, яка неодмінно має вистрілити в останньому акті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: