Держбюджет на 2022 рік пройшов перше читання

бюджет

Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт державного бюджету на 2022 рік.

Про це відомо з трансляції засідання ВРУ, пише Економічна правда.

За бюджет проголосувало 273 нардепи. Розгляд депутати почали ще 20 жовтня, тобто минулого пленарного тижня. Тепер документ повертається в Кабінет Міністрів для доопрацювання до другого читання.

Основні показники: доходи, видатки, фінансування

Доходи бюджету визначено у 1,267 трлн грн (+166 млрд грн до 2021 року). Дефіцит держбюджету скорочується на 23,8%.

Щодо ключових макропоказників, вони залишилися на рівні, затвердженому бюджетною декларацією. А саме, номінальний ВВП прогнозується обсягом 5,39 трлн грн, а зростання реального – на 3,8%. Середній курс гривні до долара очікується у 28,6 - 28,7 грн за долар.

Середня заробітна плата становитиме близько 15 258 грн, рівень безробіття – 8,5%. На наступний рік заплановано підвищення мінімалки з жовтня 2022 року до 6700 грн з 6500 грн на початку.

Видатки держбюджету наступного року зростуть на 7,2% та становитимуть 7,2%. ЕП детально розповідала, на що влада витрачатиме кошти платників податкові.

У порівнянні з показниками 2021 року, найбільше фінансування зросте у Мінцифри (+66,5%), Фонду розвитку підприємництва (+50%) та на академічні стипендії (30,6%).

На 14% зросте фінансування охорони здоров’я – на медицину заклали цьогоріч 197,2 млрд грн, з урахуванням підвищених мінімальних зарплат лікарям та медперсоналу.

На Укравтодор виділять понад 78,9 млрд грн, що на 13,5% більше за 2021 рік.

На близько 11% збільшаться кошти на оборону та освіту. Зокрема, на армію виділяють 5,95% ВВП країни, або 319,4 млрд грн. На освіту попередньо спрямують 172 млрд грн, переважно завдяки підвищенню зарплат вчителей та стипендій студентам.

На Раду нацбезпеки пропонується виділити на 21,1% більше, ніж цьогоріч, також на 17,5% збільшиться обсяг коштів Офісу генпрокурора.

Що змінилось між Кабміном та Радою

До першого читання нардепи подали 3320 правок до бюджету. Комітет врахував частково або повністю менше половини з них. Так, на 6,51 млрд грн збільшено доходи бюджету завдяки ПДВ з імпортованих товарів.

Щодо витрат, 3,3 млрд грн заберуть у Мінінфраструктури з програми оновлення рухомого складу та інфраструктури залізниці. Ці кошти «перекинуть» на безпеку дорожнього руху.

Також 4 млрд грн додали до програми розробки та реалізації державних інвестпроєктів. Разом із ще 2,7 млрд грн цю суму заберуть у Мінекономіки та розподілять між відповідними бюджетними програмами згідно рішення Міжвідомчої комісії з питань державних інвестпроєктів.

На 3,5 млрд грн більше піде на зарплати в судах. Також на 2,19 млрд грн збільшили видатки на розвиток аеропортної інфраструктури.

Крім того, 6 млрд грн «перекинули» на субвенцію на соціально-економічний розвиток з бюджету Державного фонду регіонального розвитку. Це – так званий «депутатський фонд».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: