У Львові реставрували вхідну браму будинку, де жив Станіслав Лем (фото)

-b82dfc89

У центрі Львова ще одна відновлена історична брама. Цього разу реставратори дали нове життя металевим дверям в будинку на вулиці Богдана Лепкого, 4.

Це будинок, у якому з 1921 по 1941 рік жив письменник-фантаст Станіслав Лем. Реставрацію провели в межах міської програми співфінансування, яку координує Бюро спадщини управління охорони історичного середовища.

Про це повідомляє ЛМР.

Реставраторам довелось виготовляти втрачені металеві елементи: доповнювали решітки, у яких бракувало елементів, також виготовили нові ручки, замінили завіси, відремонтували шпінгалети.

«Спочатку ми відчистили браму від зайвих нашарувань. Далі працювали у декілька етапів: поставили новий поріг, замінили частину прогнилої дверної коробки та скло, розчистили тиньк, який закривав частину фрамуги, зробили ремонт полотен. Крім цього, ми знайшли автентичний колір історичної брами і перефарбували її. Це темно-зелений відтінок», – розповів реставратор Ярослав Пащак.

Загалом майстри замінили приблизно 35% металу, який був зруйнований корозією. А працювали над нею півтора місяці.

«Вартість реставраційних робіт становила 77 998 грн. Із цієї суми вклад мешканців становив 23 400 грн», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, з 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: