У Львові розпочалася масова вакцинація дітей від коронавірусу

c29afed5b4de57ad7996400d55d6294e383d7992

У Львові від коронавірусу вакцинують дітей, віком 12-17 років, які не належать до пріоритетних груп.

Йдеться про усіх дітей, які мають всі рутинні щеплення від інфекційних захворювань, розповіла начальниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Леся Кобецька під час брифінгу 3 листопада.

«Ми розпочали вакцинацію дітей віком 12-17 років ще у липні. Але тоді це робилося згідно із показами: це діти із супутніми важкими захворюваннями, а також діти, які виїжджали за кордон на навчання чи міжнародні спортивні змагання, або виїжджали із сім’ями на постійне проживання. Зараз фахівці, експерти з імунізації рекомендують вакцинувати всіх дітей цієї категорії. Основна умова  — наявність у дитини всіх рутинних профілактичних щеплень від інфекційних захворювань. Відповідні рекомендації були затверджені Міністерством охорони здоров’я, і вже наші медичні заклади розпочали вакцинувати дітей», - розповіла Леся Кобецька.

Вакцина, якою дозволено вакцинувати дітей, це Comirnaty від Pfizer/BioNTech.

«Пройшли дослідження, які довели ефективність цієї вакциини у 98% випадків. Цією вакциною щеплять дітей у США, Какнаді Австралії, країнах Європи», - пояснила вона.

«Добре, що держава дозволила вакцинувати всіх дітей, віком від 12 до 17 років. Тому що це підлітковий вік, який фізіологічно має зниження загального імунітету, тому шанси захворіти на важкий covid серед дітей такого віку, є великі. Тому навіть якщо вакциновані діти захворіють, недуга буде протікати в легкій формі і без ускладнень», - розповіла медична директорка з материнства та дитинства 5-ї міської лікарні Львова Ірина Полюга.

Діти можуть вакцинуватись лише в супроводі батьків або опікунів, які підписують інформовану згоду.

«Щеплення можна отримати в будь-яких пунктах вакцинації від коронавірусу, і перед щепленням дитину має оглянути лікар. Тому перед тим, як вакцинуватись, батьки з дитиною мають піти до сімейного лікаря за підтвердженням про наявність в дитини вікових рутинних щеплень – це обов’язкова умова. Якщо дитина не має цих щеплень, то може їх зробити, і тоді за 14 днів – зробити щеплення від коронавірусу. Однак це не стосується вакцинації від грипу – її можна робити одночасно чи з будь-яким інтервалом з вакцинацією від коронавірусу, а також вакцинацій екстрених», - пояснила Ірина Полюга.

З її слів, для вакцинації краще записуватись, але можна приходити і в порядку живої черги – залежно від пункту вакцинації.

«Наша лікарня, до прикладу, вже вакцинувала близько 10 осіб не пріоритетної групи. Реакцій у тих дітей, яких ми вакцинували, не було жодних. Серед протипоказань – ті ж, що і для дорослих: важка анафілактична реакція на першу дозу вакцини, гостре захворювання в день вакцинації з температурою вище 38 градусів», - додала Полюга.

Наразі у Львові першу дозу вакцини від covid отримали близько 56% мешканців, обидві дози – 37%.

Тим часом, за словами Лесі Кобецької, у Львові зберігається негативна динаміка захворюваності на коронавірус.

«У наших міських лікарнях на стаціонарному лікуванні є 965 хворих, за останню добу поступило 86 пацієнтів, і лише 3 з них – вакциновані», - розпловіла Леся Кобецька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: