Міненерго оголосило план дій через енергетичну кризу в Україні

unnamed

Для балансування енергосистеми під час опалювального сезону залучатимуть енергоблоки теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, що використовують в якості палива природний газ.

Про це повідомили в Міненерго за результатами наради з НЕК Укренерго, НАК Нафтогаз України та НКРЕКП.

«Необхідна потужність буде активуватися лише для балансування енергосистеми і як окрема допоміжна послуга. Такий підхід, з однієї сторони, дозволить фінансово збалансувати підприємства, що працюватимуть на природному газі, та уникнути заборгованості перед НАК Нафтогаз України, а з іншої – матиме мінімальний вплив на ціноутворення на ринку. За результатами наради НЕК Укренерго доручено надати Міненерго та НКРЕКП очікуваний склад генеруючого обладнання, яке буде працювати із використанням природного газу, а також прогнозні помісячні обсяги споживання газу у період з листопада 2021 року по березень 2022 року», — йдеться в повідомленні.

Також Укренерго розробить, а енергорегулятор затвердить «Тимчасовий порядок придбання допоміжної послуги для забезпечення безпеки постачання із залученням енергогенеруючого обладнання, що використовує природний газ».

Для своєчасної оплати допоміжної послуги регулятор має передбачити у тарифі на диспетчеризацію НЕК Укренерго на 2021−2022 роки необхідний обсяг коштів.

«НАК Нафтогаз України готовий забезпечити необхідний обсяг природного газу за спеціальними умовами для потреб енергогенеруючих підприємств. Для цього компанія підготує довгострокові контракти із енергогенеруючими підприємствами, в яких має бути передбачене чітке виконання графіку платежів за спожитий природний газ для забезпечення ліквідності НАК Нафтогаз», — пояснили у відомстві.

Сьогодні в Україні складана ситуація із накопиченням вугілля. В Украенерго кажуть, що нині запаси є надзвичайно низьми: на 1 листопада вони склали 542,8 тис. тонн на складах ТЕС, що на 6,9% менше, ніж тижнем раніше.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: