10 класичних українських книжок, які варто прочитати

ukr_clasik

Годі вважати, що все “добре” тільки закордонне і відкладати українські книги. Співуча мова, якою вона була століття тому, звичаї, традиції, фольклор, пісні й побут — усе це спонукає любити Україну ще більше.

Вивчати традиції й історію нашого народу найкраще з класичних книг української літератури. Зібрали десять, з яких можна розпочати:

1. “Я (Романтика)”, Микола Хвильовий

Автор показує антигуманність Революції 1917 року, її вплив на людину. В центрі цієї психологічної новели — ліричний герой. Точніше, його внутрішні переживання, емоції, сприйняття навколишнього. Головне, що треба зрозуміти після прочитання — мета зовсім не виправдовує засоби. Залишитися людиною з цінностями та бути чекістом, який страчує невинних, неможливо.

2. “Тіні забутих предків”, Михайло Коцюбинський

Книга, насичена українським фольклором, звичаями гуцулів та магією. Та й без кохання, звісно, не обійшлося. Іван та Марічка — закохані діти двох родів, які ворогують. Через це не судилося їм бути щасливими. Поки Іван був на полонинах, його кохана померла. Через деякий час Марічка приходить в образі мавки й заманює хлопця в ліс, де Іван зустрічає Чугайстра і його доля теж закінчується трагічно.

Якби Коцюбинський написав твір до появи Шекспіра, в англійського драматурга не було б шансів на успіх. Ця історія розчулить будь-кого.

3. “Тигролови”, Іван Багряний

Книга, яка чудово нагадує про те, чому “совок” повертати не треба. Григорій Многогрішний потрапив в м’ясорубку тоталітарного режиму. У свої 25 він вже пережив тортури, катування й заслання на Сибір. Сильний та нескорений, Григорій втікає та знайомиться з сім’єю Сірків. Тепер він знайшов притулок в Зеленому Клині, де тигрів ловлять руками. Людина в тайзі справді відчуває себе вільною. Як тигри, яких приборкує.

4. “Украдене щастя”, Іван Франко

Твори Івана Франка справедливо мають стояти поруч з “Кобзарем”. Читати твори Франка можна у будь-якому настрої дорослим і дітям. П’єса “Украдене щастя” написана на основі народної “Пісні про шандаря” та наскрізь пронизана фольклором.

Три персонажі, три різні долі й украдене щастя. Важкі умови життя й нестача землі при владі Австро-Угорщини породили справжнє “галицьке пекло”, в якому Анна, Микола й Михайло зрештою втратили усе, що мали. Будь-яка надія на щасливе життя згасла серед зрад, вбивств та ворожнечі. Варто читати з погляду сучасної людини та знаходити для себе нові сенси любити: сім’ю, свою землю, історію.

5. “Енеїда”, Іван Котляревський

“Еней був парубок моторний, і хлопець хоч куди козак!” — початок визначної для української мови та літератури поеми. Адже це перша масштабна пам’ятка нашого письменства. Не дивно, що українці так люблять гумор, у нас навіть література почалася з цього гумористичного твору!

Перечитати варто, щоб побачити справжню просту українську мову 18 століття. Такий переклад Вергілія справді унікальний та запальний.

6. “Вечори на хуторі біля Диканьки”, Микола Гоголь

Хотілося б зберегти українське село таким, як у творах Гоголя. Відьми літають під місяцем, чорт торгує в Сорочинцях, а вареники самі летять до рота Пацюку. А про таке кохання, як в Оксани з Вакулою, певно, мріє кожна дівчина.

Читати цей твір варто усім, не ведіться на самі лиш екранізації(хоч і теж класні). “Вечори на хуторі біля Диканьки” влучно описують українців зі всіма нашими цінностями, чеснотами та гріхами.

7. “Холодний Яр”, Юрій Горліс-Горський

Один з найбільш натхненних українських історичних романів. В той час, коли про Василя Шкляра чи Пантелеймона Куліша знають багато, Горліс-Горський не набув величезної популярності. І дарма, адже твір описує події 1918-1922 років, коли повстанці Холодноярської республіки писали найяскравіші сторінки Визвольної боротьби. Сам автор був одним із повстанців і жив з гаслом “Воля України або смерть”, як і тисячі таких самих незламних наших предків.

8. “Земля”, Ольга Кобилянська

Досі вчите психологію в пабліках блогерів? Годі, час вчити психологію за книгами Кобилянської. Розпочніть із твору “Земля”, який став визначним в історії літератури. Українське село, його краса, звичаї — прекрасні. Жити серед пейзажів, в розміреному темпі працювати й будувати родину могло б бути казково, але не такі романтичні умови насправді.

Батьківська земля, здобута тяжкою працею, стала причиною конфлікту між двома братами й привела до вбивства. Роздуми про людську сутність, душу, переживання в романі знаходяться на першому місці.

9. “Кайдашева сім’я”, Іван Нечуй-Левицький

Книга, як і багато з цієї добірки, є у списку шкільної літератури. Та хіба може дитина відчути й пережити усі мотиви, гумор, трагедію дорослих? Обов’язково перечитайте цю книгу та погляньте на персонажів, які поруч з нами навіть зараз. Трагедія поєднується з комедією, а сміх з розпачем.

Стосунки свекрухи та невістки, суперництво й запекла ворожнеча між членами родини тут показані з різних поглядів. Може, ця книга допоможе і на себе поглянути зі сторони?

10. “Марія”, Улас Самчук

Це був перший художній твір про Голодомор і вийшов роман ще в 1934 році у Львові. Звісно ж, був заборонений в Україні, як і більшість творів Самчука. Марія стала збірним образом нещасних, заморених голодом та стражданнями селян. Усіх матерів, які втратили дітей і бачили, як вимирають цілі селища і людяність.

Роман має велику історичну цінність, адже написаний за реальними спогадами очевидців.

Колись класиками стануть і сучасні письменники, як Андрухович чи Жадан. Книги ж із нашої підбірки вже випробувані часом і якнайкраще описують життя наших предків. Вивчати себе треба починати з коріння, менталітету. Багато речей зі старих книг актуальні й досі та оточують нас щодня, хоч і декорації змінилися.

Сподіваємося, вам захотілося почитати хоча б одну книгу з підбірки. Обов’язково тримайте вдома книги, які не постаріють!

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: