Помер колишній тимчасовий прем'єр-міністр України Юхим Звягільський

63c61cc-zviagilskiy-ukrinform

Колишній народний депутат та виконувач обов'язків прем'єрміністра України у 1993-1994 роках Юхим Звягільський помер у віці 88 років, повідомляє УП.

Колишній народний депутат та виконувач обов'язків прем'єрміністра України у 1993-1994 роках Юхим Звягільський помер у віці 88 років, повідомляє УП.

5 днів тому Звягільський потрапив у реанімацію, і ситуація була критична.

Офіційно причину смерті не названо, проте колишній нардеп Ігор Мосійчук повідомив, що Звягільський помер у суботу в Інституті серця від ускладнень Covid-19.

Звягільський був народним депутатом 1-8 скликань, виконував обов'язки прем'єрміністра України з вересня 1993 по липень 1994 року, кандидат технічних наук. Один зі співзасновників та колишній член Партії регіонів. Із 1979 року був директором шахти імені Засядька.

Звягільський був єдиним депутатом, який був в усіх перших восьми скликаннях Верховної Ради - із 1990 по 2019 рік. До парламенту 9 скликання він вже не балотувався.

Ким він був?

З 1979 до 1992 року Звягільський був директором шахти імені Засядька виробничого об’єднання «Донецьквугілля», а протягом 1975-1979 років — директором шахтоуправління «Куйбишевське», повідомляє Радіо Свобода.

Так, у 1990 він став депутатом І скликання від 112 округу (Донецька область). Через чотири роки знову став парламентарем. І так ще наступних 6 скликань.

У 1993 році Юхима Звягільського призначили першим віцепрем'єр-міністром при голові Кабміну Леоніді Кучмі. Після відставки Кучми з вересня 1993 до червня 1994 року був виконувачем обов’язків прем'єр-міністра України.

Значна частина життя Юхима Звягільського пов'язана із шахтою імені Засядька, якою він почав керувати у 1979 році. Змінювалася лише назва його посади, оскільки як депутат він не міг бути її директором.

Звягільський створював банки, агропромислові підприємства, був акціонером газовидобувної компанії. У 2015 році журнал "Фокус" поставив прізвище Звягільського на 80 місце у топ-200 найбагатших людей України зі статками майже 173 млн доларів.

Політичний досвід Звягільського - це заснування Партії регіонів, яка із партії "донецьких" перетворилася на всеукраїнську і спромоглася взяти владу в Україні.

Його іменем у Донецьку ще за життя назвали одну із вулиць, він був людиною, яка багато років і як директор шахти, і як мер міста "вирішувала проблеми" - і бізнесу, і пересічних донеччан.

І це людина, яку після початку конфлікту на Донбасі сепаратисти називали "бандерівцем" і "зрадником".

Після початку конфлікту на Донбасі керівництво "ДНР" заявило про намір націоналізувати шахту імені Засядька разом із іншими 42-ма підприємствами Донбасу.

До цього моменту бізнес Звягільського не мав значних проблем із сепаратистами, хоч шахту і перереєстрували на підконтрольній Україні території, інформує ВВС Україна.

Коксівне вугілля із Засядька продавали підприємствам Ріната Ахметова. Звягільський відмовився входити у торговельний дім "Уголь Донбасса", створений "ДНР", і продавав коксівне вугілля за нижчими цінами, що не подобалося лідерам сепаратистів.

Юхим Звягільський розповідав, що лишався у рідному Донецьку, майже не виходячи з робочого кабінету, так довго, як міг. Але все ж згодом залишив місто, контрольоване сепаратистами, і перебрався до столиці.

Після "націоналізації" Звягільський втратив контроль над шахтою Засядька.Юхим Звягільський став ворогом для керівників сепаратистів через свою позицію стосовно самопроголошеної "республіки". Він не підтримував "ДНР" і сподівався, що санкції Заходу проти Росії дозволять повернути Донбас.

На останніх своїх виборах до Ради у 2014 році, тобто після Майдану і втечі Віктора Януковича, виграв на рідному окрузі Донеччини, де у виборах взяло участь усього кілька тисяч людей. Більша частина округу опинилася на непідконтрольній Києву території.

Він був противником закону про декомунізацію і підтримав звернення групи депутатів до Конституційного суду України про скасування відповідного закону.У 2019-му, коли до влади прийшла команда Володимира Зеленського, Юхим Звягільський вперше з часу появи парламенту незалежної України не балотувався до Верховної Ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: