На Банковій ставлять під питання подальшу роботу "нормандського формату"

f46c32bb0664fd8e30e4833d9ca36982_1629477284_extra_large
Фото: відкриті джерела

Подальша робота "нормандського формату" за участю України, Франції, Німеччини та Росії зараз під питанням.

За словами речника президента, ніяк не можуть домовитися щодо наступного саміту на найвищому рівні, навіть міністри поки що не зустрічаються.

Про це повідомив прес-секретар президента України Сергій Никифоров у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом", відповідаючи на запитання щодо можливості обговорення теми екології Донбасу в межах "нормандського формату".

"У мене зараз немає однозначної відповіді. Сам "нормандський формат", його продовження - під великим питанням. Ніяк не можуть домовитися щодо наступного саміту в "нормандському форматі" на найвищому рівні, навіть міністри поки що не зустрічаються. Тобто, тут і політична частина, політичний порядок "нормандського формату" під великим питанням, що вже говорити про екологію. Наразі відповіді немає, хоча це дуже правильна тема для обговорення на високих рівнях у "нормандському форматі", - пояснив Никифоров.

Як відомо, зустрічі в "нормандському форматі" не проводились уже рік. Востаннє лідери "нормандської четвірки" зібралися на зустріч у форматі відеоконференції в листопаді 2020 року. До цього вони зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви.

Як нагадує УП, 12 жовтня у Парижі заявили про проведення у найближчі тижні зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки". 

Ця заява з'явилася після того, як президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, а потім окремо іншу розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Водночас Лавров заявив, що зустрічі міністрів у Нормандському форматі найближчим часом не буде, і що Україна, за словами Лаврова, нібито "перекручує факти" і "не виконує минулі домовленості".

4 листопада глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що Росія надіслала свої пропозиції до Німеччини, Франції та України щодо того, яким має бути заключний документ потенційної зустрічі міністрів закордонних справ. На думку Кулеби, ці пропозиції лише підтверджують, що Росія продовжує уникати зустрічі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: