На Львівщині б’ють на сполох через низький рівень вакцинації від поліомієліту

_120880107_gettyimages-1178786754
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Вакцинація проти поліомієліту на Львівщині є дуже низькою. Дітям до 1 року за підсумками 9 місяців в області проведена на 53,1%, старше 1 року – на 40,6%.

Ревакцинація поліомієліту у 18 міс. - на 45,2%, у 6 років - на 44,9%, у 14 років – на 44,8%, повідомляє у Facebook очільниця обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

"Здавалося, що поліомієліт відійшов у далеке минуле. Але... Рівненська область... Невакцинована громада... Випадок у дитини... Вакцинація проти поліомієліту відбувається в 2-4-6-18 місяців, 6 і 14 років. В суспільстві все добре, коли вакциновано 95%. Маємо проблему. Сподіваюсь, це не перетвориться на катастрофу", - йдеться у повідомленні.

Як пояснює Наталія Іванченко-Тімко, такий низький рівень імунізації не дозволить вберегти від зараження, якщо на Львівщині з’явиться людина, яка буде виділяти вірус поліомієліту.

"Приїде хтось на територію області, хто буде виділяти поліовірус - і знайдуться сприйнятливі незахищені люди, які можуть захворіти і заразити інших невакцинованих. А це вже страшно. Кожен 10-й хворий буде мати паралічі. Хтось не зможе дихати, Хтось загине. Не треба повертатись у минуле. У довакцинальний період. Людське життя безцінне", - наголосила вона і закликала місцеву владу посилити контроль за вакцинацією населення проти поліомієліту.

Нещодавно на Рівненщині вірус поліомієліту спричинив параліч 1,5-річної дитини. Дівчинка не була вакцинований, оскільки батьки відмовилися від щеплення з релігійних переконань. У дитини було паралізовано нижню частину тіла, але на щастя, після лікування спостеріється позитивна динаміка. У інших шістьох дітей в родині також підтверджено вірус.

Інший випадок був зареєстрований на Закарпатті, нагадує ВВС Україна. Вірус поліо підчепила 12-річна дівчинка, яка теж не була вакцинована. У родині є ще двоє менших діток, і мати після хвороби старшої дочки дала дозвіл на вакцинацію молодших. За словами лікарів, паралізована нога дівчинки відновиться, але їй буде потрібна тривала реабілітація.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: