Що буде із вартістю житла у найбільших українських містах

житло
Фото (ілюстративне), з відкритих джерел

Через загострення пандемії, в листопаді на первинному ринку житла у найбільших містах України зниження попиту може становити близько 20%.

Про це ІА Дивись.info повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості України.

Там кажуть, що з другої половини вересня по жовтень включно попит скоротився в середньому на 15-20%. Так у Києві та Одесі активність інвесторів знизилася більш як на 15-17%, а у Львові, Дніпрі та Харкові зниження попиту становить близько 20-22%.

Президент Асоціації Юрій Піта, зауважив, що з другої половини вересня по кінець грудня зменшення активності може сягнути в середньому 30%.

«Попри те, що для вакцинованих громадян фактично не запроваджено обмежень для інвестування в первинний ринок житла, активне негативне інформаційне тло про рівень захворюваності на ковід стане суттєвим фактором для відтермінування угод щонайменше на 1,5-2 місяці», - вважає експерт.

На його думку, нові форсмажорні обставини можуть також позначитися на динаміці будівництва. За його даними, в Києві тимчасові сповільнення будівельних робіт можливі у 30% об’єктів, що зводяться, у Львові та Харкові -  цей показник може бути вищим за 35%, у Дніпрі та Одесі - понад 25%.

«За підсумками жовтня у найбільших містах України лише трохи більше 50% компаній мають достатні фінансові можливості продовжувати будівництво протягом певного періоду без залучення коштів інвесторів. Досі на первинному ринку існують значні ризики для вкладання коштів, а перебіг пандемії лише загострює їх. Тому цікавість потенційних покупців до того чи іншого житлового комплексу залежатиме ще й від активності ведення будівництва», - розповів Юрій Піта.

Що стосується цінової політики, то незважаючи на очікуване скорочення попиту та можливі проблеми з веденням будівельних робіт, Юрій Піта вважає, що до кінця року забудовники навряд чи ризикнуть збільшувати ціну. Натомість, як підкреслив фахівець, до кінця року інвестори за умови 100-відсоткової оплати можуть розраховувати на знижки від 10%.

«У найближчі 2 місяці коливання вартості м2 на первинному ринку житла в найбільших містах України не перевищить 0,5-1%, що буде головним виразником цінової стабілізації. Разом з тим потенційним інвесторам, за умови сплати повної вартості майбутніх квартир, варто розраховувати на так зване “приховане” зниження вартості м2 до 10-15% залежно від динаміки будівництва, класу об’єкта, площі квартири та низки інших характеристик», - наголосив він.

У той же час у листопаді на вторинному ринку житла Києва, Львова, Дніпра, Харкова та Одеси очікується зниження попиту в межах 17-20%. За даними АФНУ, з другої половини вересня та впродовж жовтня кількість потенційних покупців вже скоротилася в середньому на 10-15%. Водночас на найбільш затребувані квартири площею до 50 м2 переважно в будинках радянської забудови у вдалих локаціях та за належного стану попит знизився лише на 5-7%.

«Листопадове скорочення угод у найбільших обласних центрах України навряд чи призведе до суттєвого зниження цін. У 70% квартир, виставлених на продаж, ціни залишатимуться стабільними. У 20% квартир можливе збільшення їхньої вартості в межах 3-5%, а ситуативне зниження цін - до 3% - прогнозується лише в 10% об'єктів, які за своїми характеристиками не викликають значної зацікавленості у покупців», - розповів експерт.

За його словами, по завершенню падемічних обмежень очікується поступове повернення покупців на вторинний ринок.

«На відміну від первинного ринку, де стабілізація попиту і пропозиції настане в лютому 2022 року, на вторинному ринку житла вже до кінця поточного року варто очікувати майже повну реалізацію відтермінованих на час нових обмежень угод. Проте передумов до економічно обґрунтованого зростання цін зараз немає, вартість 90% виставлених на продаж об'єктів залишатиметься на рівні вересневих показників», - підсумував Юрій Піта.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: