Які свята відзначають 9 листопада (іменини, народні прикмети)

IMG_8667-630x420
Фото з архіву редакції

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 9 листопада в Україні та світі.

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 9 листопада в Україні та світі.

Свята та події 9 листопада

Сьогодні — Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму. Відзначається як день пам'яті, коли відбулася перша масова акція фізичного насильства Третього рейху щодо євреїв. А також Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Також 9 листопада в Україні відзначають день української писемності та мови. Ця дата припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день, після служби у церкві, де молились та просили у Нестора-літописця аби благословив майбутніх учнів. Це й не дивно, адже преподобний здобув всесвітню славу взявши участь у літописанні Київської Русі і залишивши світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

  • За даними, Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів.
  • За лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською – 84% спільної лексики, із польською і сербською ми маємо 70% і 68% відповідно спільних слів, а от з російською – 62%).
  • Точно сказати, коли зародилася українська мова, – складно, але відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку тощо. За даними вченого Василя Кобилюх, наша мова сформувалася ще в Х-IV тисячоліттях до нашої ери і походить вона зі санскриту.
  • Перші слова з української мови були записані в 448 р. н.е. Тоді візантійський історик Пріск Панікійський перебував на території сучасної України в таборі володаря Аттіли, який згодом розгромив Римську імперію, і записав слова «мед» і «страва».
  • На відміну від решти східнослов’янських мова, іменник в українській має 7 відмінків. Як ви зрозуміли, вирізняє нас кличний відмінок, який існує також в латині, грецькій та санскритській граматиках.
  • У «Короткому словнику синонімів української мови», де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово «бити» – аж 45.
  • Однією з «родзинок» української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Навіть слово «вороги» має зменшувально-пестливу форму, яка вживається в гімні України. Пам’ятаєте: «…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці».
  • Найуживанішою буквою в українському алфавіті є літера «п»; саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана – буква «ф», її вживають переважно в запозичених словах.
  • Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер — «дихлордифенілтрихлорметилметан» (це хімікат для боротьби зі шкідниками).
  • У нашій мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані “дзеркальні” фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось приміром «Я несу гусеня», або ж «ротатор».

Яке сьогодні релігійне свято

9 листопада церква вшановує пам'ять преподобного Нестора Літописця, а такод день пам'яті святої Єлизавети.

Справою життя Нестора стала книжна справа, складання літописів. «Велика буває користь від учення книжного, — говорив він, — книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості… Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами». Преподобний Нестор мав знання з історії, літератури, грецької мови та богослов'я. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою. Збереглися його життєписи святих князів Бориса і Гліба, преподобного Феодосія, перших преподобних Печерських.

Найвизначніший твір Нестора Літописця — «Повість врем'яних (минулих) літ». Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань. Нестор-літописець у 1107 р. вирушає до Володимир-Волинського та у Зимненський і Святогірський монастирі на пошуки першоджерел. Унаслідок чого Волинський літопис було включено до «Повісті врем'яних літ» майже в повному обсязі. «Повість врем'яних літ» було завершено близько 1113 року.

Помер преподобний Нестор-літописець близько 1114 року. Житіє Нестора вперше з'явилося у друкованому Києво-Печерському патерику від 1661.

Іменини 9 листопада

Сьогодні іменини святкують: Нестор, Андрій, Капітоліна, Еротііїда, Марк, Олабин, Єлизавета, Агрипін, Олександр, Бенігнус, Єлизавета, Женєв'єва.

Народні прикмети 9 листопадає

В цей день з давніх-давен існували певні прикмети:

  • дивлячись, який сьогодні день, наші предки вміли вгадувати погоду: якщо стелиться туман – буде відлига, а якщо на сиру землю падає сніг – весною рано зацвітут проліски;
  • іній на деревах означав, що скоро вдарить мороз;
  • вітер кілька днів дме в одну сторону – чекайте на опади;
  • гусак довго плаває на воді, значить холодів ще не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: