Чи протримається гривня на плаву до кінця року та чого очікувати від інфляції в Україні

курс валют
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Зараз спостерігається тенденція зміцнення гривні, втім, на вітчизняну валюту, так чи інакше, вливає низка факторів, які зможуть бути несприятливими.

Зараз спостерігається тенденція зміцнення гривні, втім, на вітчизняну валюту, так чи інакше, вливає низка факторів, які зможуть бути несприятливими.

Про те, чого очікувати від курсу валют нинішнього місяця, що зміниться до кінця року, а також про прогнози щодо інфляції, ІА Дивись.info розпитала у експертів.

«Вислів «золота осінь» для України набув ще одного значення — економічного. Принаймні якщо казати про досвід попередніх періодів, то ця пора виявилась для курсу гривні дійсно позитивною. За жовтень національна валюта не тільки не впала, але й суттєво зміцніла відносно долара і на початку листопада вона коливається на відмітці 26,3-26,6, що є свого роду психологічним бар'єром для українця», – розповідає нам Роман Бабіцький, очільник ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України.

На те є кілька вагомих причин, вважає фахівець. Серед них головна — це експорт врожаю.

«Цього року він б'є всі рекорди, вже прогнозують побиття показників 2019-го, і саме наші зернотрейдери активно підтримують національну валюту. Сприяє цьому й Нацбанк, який протягом жовтня скупив на ринку 0,7 млрд доларів, чим поповнив золотовалютні резерви. До того ж облікова ставка НБУ лишається на мінімальних показниках, що тільки позитивно впливає на економіку», – пояснює співрозмовник ІА Дивись.info.

Інфляція, пандемія

Водночас коли йдеться про курс валют, у гру вступає ще один фактор — інфляція.

«Ця тема зараз турбує економістів куди більше, ніж пандемія COVID-19. CNBC провело опитування серед експертів фінансової сфери, і більшість з них переконані, що вже скоро ФРС, «бос центральних банків», почне закручувати гайки та піднімати облікову ставку. Припускають, що Федрезерв зробить це протягом листопада. Це, натомість, значно вплине на вартість долара, навіть якщо підвищення буде не суттєвим у відсотковому значенні», – додає Роман Бабіцький.

З його слів, із березня 2020 року це стане першим стрибком угору і це, пояснює експерт, робиться задля стримування інфляції в Україні.

«Економісти підрахували, що середній показник інфляції, який зазвичай становив 2%, через надміру ліберальну політику ФРС, може дорости до 3,5%, найбільш песимістичні прогнози взагалі кажуть про 4,8%. Не дивно, що від Федрезерву буквально таки вимагають зростання облікової ставки. Така ж доля очікуватиме і на гривню», – пояснює наш співрозмовник.

JPMorgan вже передбачає, що НБУ не зможе стримувати інфляцію, окрім як шляхом підняття облікової ставки. Це погано для українців, оскільки закінчиться ера дешевих кредитів, каже він. І додає, що для іноземних інвесторів та вірних депозитників це буде позитивний знак.

«Щоправда, зростання буде незначним, на 1,5%, якщо вірити прогнозам», – підкреслює експерт.

Що буде з гривнею

Він вважає, що ще до кінця нинішнього року гривня залишатиметься міцною, хіба що станеться щось непередбачувані.

«Я не очікую глибоких курсових коливань до кінця року. Хоча деякі ситуативні дисбаланси на ринку все ж можливі. Більшу частину листопада з високою ймовірністю буде домінувати тренд на зміцнення гривні. Особливо сильним він буде у другій декаді, адже у цей період експортери активно продаватимуть валютну виручку, акумулюючи гривню. Оскільки до 19 листопада великий бізнес має сплатити до бюджету великі квартальні податки, в тому числі за користування надрами. Тож я не бачу суттєвих загроз для гривні навіть попри велике погашення старих випусків ОВДП у середині місяця», – каже директорка департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Анна Волуйчак.

Зі слів фахівчині, суттєве посилення девальваційних настроїв на ринку ймовірне наприкінці листопада. Це буде підкріплюватись й спекулятивними атаками.

«У цей період Міністерство фінансів платитиме інвесторам купон за раніше розміщеними ОВДП у гривні, а Держказначейство перераховуватиме експортерам ПДВ-відшкодування. З іншого боку, у цей період активізуються продажі валюти населенням, адже починається піковий сезон у торгівлі», – пояснює експертка.

І додає, що у листопаді із гривнею все має буде гаразд, а коливання будуть незначними і тимчасовими.

«Ситуація у грудні багато в чому залежатиме від розвитку епідемічної ситуації. Тож наразі прогнози відносно курсової динаміки на грудень не можуть бути точними. У будь-якому випадку цей рік суттєво відрізняється від багатьох попередніх. Причина у високих цінах на сировинні товари, зокрема на метал та продовольство, які разом займають понад половину українського експорту. Саме цей чинник суттєво збільшив надходження іноземної валюти до країни та тисне на курс долара», – розповідає Анна Волуйчак.

Натомість щодо темпів інфляції, додає експертка, усі фактори свідчать про високу ймовірність зниження показнику. Головним чином за рахунок того, що ефект низької бази вже вичерпано. А зростання світових цін здебільшого призупинилося.

«До того ж стримуючий ефект дає також і курс гривні, що попри очікування бізнесу та людей восени тільки зміцнювалася. Тож, на мій погляд, прогноз Національного банку, згідно з яким інфляція знизиться до 9,6%, цілком виправданий», – вважає співрозмовиця ІА Дивись.info.

Гірший перебіг подій, пояснює нам Роман Бабіцький, можна очікувати вже 2022 року.

«І навіть тотальний локдаун та червона зона вже не так сильно впливають на курс валюти, як раніше. Безперечно, зараз ділова активність значно зменшиться у порівнянні з жовтневими показниками, але це не буде критичним ударом для економіки», – вважає голова ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: