Меморандум з МВФ передбачає відмову України від пільгових тарифів на газ для населення

ціна газ

Україна пообіцяла МВФ відмовитися від пільгових тарифів на газ, електрику, опалення і гарячу воду для населення.

Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на текст меморандуму.

«Україна відмовиться від практики обмеження ціни на газ і послуги з теплопостачання та подачі гарячої води […] Ціни з травня наступного року повинні повністю відображати витрати компаній на надання послуг, включаючи капітальні вкладення», — повідомляє видання.

Також після цих змін очікується поліпшення фінансового становища «Нафтогазу» вже в 2022 році. Це відбудеться «у міру наближення до ринкових умов формування цін по закінченні терміну дії поточного річного контракту», йдеться в меморандумі. Нинішній річний контракт до квітня перевірятиме незалежна аудиторська фірма на предмет його впливу на фінансовий стан НАКу.

Якщо з якихось причин «Нафтогазу» будуть потрібні додаткові кошти, ця потреба протягом опалювального сезону буде покриватися за рахунок прозорого і прямого субсидування з бюджету.

«На річний контракт з фіксованою ціною 7,96 грн/кубометр газу, запропонованою НАК, споживачів перевели в травні. До цього діяла гранична ціна 6,99 грн/кубометр. Термін дії нових контрактів закінчується в кінці квітня. Коли ціна тільки встановлювалася, формально вона була ринковою, оскільки дозволяла постачальникам отримувати невеликий прибуток. Тепер же, після того як вартість газу на споті в Європі різко зросла і перевищила 1000 доларів за тисячу кубометрів, фіксована ціна виявилася в 3−4 рази нижчою від ринкової», — йдеться в публікації.

«Нафтогаз» відмовився від початкового річного контракту з компанією Дмитра Фірташа «ЙЕ Енергія» і переуклав окремі контракти з кожним постачальником. Нові контракти, трирічні, прописали з умовою щорічної індексації річної ціни. Саме це і дозволяє очікувати, що ціна газу за контрактом на 2022−2023 роки може істотно змінитися.

Наразі майже весь газ «Укргазвидобування» продається «Нафтогазу», проте з травня 2022 року, згідно з меморандумом з МВФ, до 50% газу «Укргазвидобування» має щорічно продаватися на біржі на прозорій і конкурентній основі з рівним доступом для всіх учасників ринку.

Газ, що залишився, НАК продовжить викуповувати безпосередньо для забезпечення клієнтів як покупець останньої надії (ПОН) і бюджетних організацій. З 2024 року, після закінчення терміну трирічного контракту, УГВ повинно буде продавати на біржі 100% свого газу. На біржі газ купувати зможуть всі і на рівних умовах. Ніхто з покупців, в тому числі й іноземних, не може бути тут обмежений.

«У Кабміні офіційно не коментують зміст меморандуму. У той час як не під запис один з чиновників, знайомий з досягнутими домовленостями, розповів, що при підготовці документа виходили з того, що навесні імпортна ціна газу істотно знизиться, а тому зростання тарифів в Україні вдасться уникнути», — йдеться в матеріалі.

При цьому, якщо ціни на газ не знизяться, його закачування на наступний опалювальний сезон обійдеться значно дорожче. І якщо тарифи не підвищити відповідно, доведеться компенсувати нестачу грошей за рахунок дотацій з державного та місцевих бюджетів. Але МВФ, за інформацією видання, на такий варіант погодився.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: