Навіщо Дмитрові Разумкову «Розумна політика»

IMG_1351 (1)
Фото з архіву

«Розумна політика» — міжфакційне депутатське об'єднання колишнього голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

За словами ексспікера, звернення про створення міжфракційного об'єднання вже перебуває на розгляді керівництва парламенту.

«Я підтверджую, що у Верховній Раді нарешті з'явиться «Розумна політика». Це факт. Наскільки я знаю, необхідні документи передали на ім'я спікера Руслана Стефанчука», – повідомила прессекретарка Дмитра Разумкова Ольга Туній.

Наступного пленарного тижня на засіданні 15 листопада мають офіційно оголосити про його створення.

«Це заявка на створення власного політичного проєкту, на який вже зробили ставку деякі олігархічні групи. Враховуючи персональний склад даного об'єднання, можна говорити про підтримку майбутнього проєкту, наприклад, з боку Ріната Ахметова. Власне, розмови про це точились задовго до створення цієї групи і задовго до відставки Разумкова з посади голови ВРУ, і це стало однією з причин такої відставки. Тому все закономірно і логічно», – прокоментував голова ГО «Асоціація політичних наук» та політичний аналітик Дмитро Сінченко.

Клуб депутатів за інтересами

7 жовтня 284 народних депутати підтримали рішення про відставку Разумкова з посади голови парламенту.

Дмитро Разумков був ключовим членом команди Володимира Зеленського й був першим номером списку партії на виборах.

З часом в Офісі Президента були дедалі більш незадоволені його занадто самостійною поведінкою, тож його вирішили звільнити.

Наразі до об'єднання, окрім Разумкова, приєдналося  24 народних депутата. Переважна більшість з них це «Слуги народу» (Володимир Козак, Василь Мокан, Роман Соха, Неллі Яковлєва, Оксана Дмитрієва, Валерій Божик, Дмитро Микиша, Дарія Володіна, Артем Дмитрук, Ольга Саладуха, Олександр Бакумов, Олег Воронько, Ольга Коваль, Роман Бабій, Михайло Новіков, Аліна Загоруйко, Костянтин Касай, Дмитро Гурін, Михайло Крячко, Євген Петруняк, Іван Юнаков), двоє з «Батьківщини» (Андрій Ніколаєнко та Володимир Кабаченко) та позафракційна Людмила Буймістер, яку нещодавно виключили зі «слуг». Нардепку звинувачують у лобіюванні інтересів Ріната Ахметова: вона голосувала проти закону про олігархів.

Фото: Телеграм Разумкова.

«У Верховній Раді ця група не може мати якихось чітких перспектив - це лише публічна заявка на створення однойменного політичного проєкту. Це об'єднання не зможе стати окремим суб'єктом прийняття рішень, адже не матиме повноважень ані фракції, ані депутатської групи, адже до цього об'єднання увійшли депутати з різних фракцій, однак ця заявка показує, що низка депутатів орієнтуються на Разумкова, і з цим доведеться рахуватись», — говорить Сінченко.

Сьогодні у Верховній Раді України діє близько сотні міжфракційних об'єднань.

Міжфракційне депутатське об'єднання – це по суті клуб за інтересами народних депутатів, Регламент Верховної Ради вказує, що депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, чи організаційного забезпечення їхньої роботи.

Президентські амбіції

Разумков вже натякає на свої президентські амбіції, а створення міжфракційного об'єднання може стати скелетом для майбутньої партії.

«Президентські вибори поки що не розпочалися. Але раніше казали, що з голови Верховної Ради ніхто не ставав президентом. Цей запобіжник Рада сьогодні прибрала», – сказав Разумков 7 жовтня на брифінгу в будівлі парламенті після того, як Верховна Рада проголосувала за його відкликання з посади спікера.

Соціологічне опитування за 26 жовтня показали, що Разумков може потрапити у топ-5 кандидатів на пост президента України:

  • Володимир Зеленський – 26%;
  • Петро Порошенко – 14%;
  • Юрій Бойко – 12%;
  • Юлія Тимошенко – 10%;
  • Дмитро Разумков – 9%.

«Разумков із самого початку своєї діяльності ще під час президентських виборів мав президентські амбіції, тому посада голови ВРУ була його трампліном для початку боротьби за найвищу посаду в державі. Наскільки хорошим і вдалим буде таке підґрунтя, покаже час, проте точно можна сказати, що Разумков рухається за наперед визначеним планом, формуючи свій політичний образ та нарощуючи політичний рейтинг. І політичний проєкт – це важлива складова цього плану», – розповідає політичний аналітик.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: