У храмі Петра і Павла завершили реставрацію унікальних фресок (фоторепортаж)

IMG_6816

У Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла завершили реставрацію фресок Франциска Екштайна 1740 року.

Роботи, які тривали 4 роки, проводилися за кошти Міністерства культури Польщі, зокрема інституту «Полоніка» та жертводавців храму.

Зараз у храмі демонтовують риштування.

«До цієї події ми йшли 7 років. Сьогодні ми завершили другий етап реставрації унікальних фресок Франциска Екштайна 1740 року і розпочинаємо демонтаж одних з найбільших внутрішніх риштувань в Україні – це 38 тонн ваги і майже 3,5 тис м3 об’єму. Демонтаж таких риштувань триває орієнтовно до 30 днів, та маємо надію, що до кінця листопада зможемо демонтувати все. Ми готові працювати навіть уночі», - розповів настоятель храму о. Тарас Михальчук.

У радянський час храм був закритий. Кілька десятиліть він простояв фактично без даху.

«2011 року храм відкрили для богослужінь, а вже 2012 року розпочалися дослідження склепінь храму і з липня 2015 року розпочався перший етап реставрації фресок центральної нави храму, площею 300 квадратних метрів. 2018 року стартував другий етап реставрації. Це вже понад 1000 квадратних метрів. Для попереднього настоятеля, а тепер владики Степана Суса це був своєрідний виклик – він вирішив не розбивати реставрацію на три етапи, як планувалося попередньо, а завершити її до десятиліття відкриття гарнізонного храму. Впродовж цих років одночасно працювало понад 20 реставраторів», – розповів настоятель храму.

За його словами, частина фресок була повністю знищена.

«Їх просто не було, але завдяки тому, що були архівні світлини, ці втрачені елементи вдалося відновити. Команда реставраторів побувала в європейських храмах, де працював Франциск Екштайн, щоби побачити його стиль і почерк. Це дало змогу зробити все якнайкраще, і сьогодні ми вже можемо торкатися цієї історії. Про Екштайна свого часу говорили не тільки як про розписувача храмів, але і також як про архітектора. І ми це відчули тут, бо впритул фрески виглядають дещо незвичними, але внизу ми можемо досконало бачити весь сюжет, хоча вони знаходяться на висоті 26 метрів. А це означає, що вже тоді було використано те, що ми сьогодні називаємо 3D формат. У сюжеті фресок закладене життя покровителів цього храму апостолів Петра і Павла, їхні місійні подорожі», - розповів о. Тарас Михальчук.

На реставрацію було витрачено понад 20 мільйонів гривень.

«Серйозну підтримку фінансову надали парафіяни, окремі жертводавці, зокрема й з-за кордону. Суттєве, основне фінансування, було від Міністерства культури Польщі, зокрема інституту "Полоніка"», – розповів настоятель храму.

Офіційне відкриття фресок відбудеться 2 грудня.

Крім цього, наближається до завершення реставрація головного фасаду Гарнізонного храму. Роботи проводять за кошти міського бюджету.

«Якщо погодні умови дозволятимуть, то можемо впевнено говорити, що ще до кінця року реставрація фасаду буде завершена. Та все залежить від погоди. Зроблено фантастичний обсяг роботи за досить короткий час. Тут ми також залучали європейський досвід реставрації», – розповів о.Тарас Михальчук.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: