Євросоюз збирається розширити санкції проти Білорусі

єс6

Очільники дипломатичних відомств Євросоюзу планують розширити санкції проти Мінська та деяких інших країн наступного понеділка.

Про це розповіла речниця МЗС Німеччини Андреа Зассе на брифінгу в середу, 10 листопада, передає Укрінформ.

За її словами, в понеділок у Брюсселі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ, «планується розширити санкції ЄС проти Білорусі». При цьому Зассе зауважила, що «метою є санкціонування не лише персоналій і підприємств у самій Білорусі, але також персоналій і підприємств у третіх країнах, які надають допомогу при використанні режимом Лукашенко мігрантів і біженців». Йдеться, за її словами, не лише про санкції, але про великий комплекс заходів.

Зассе зазначила, що наразі ведуться інтенсивні перемовини з усіма країнами походження та транзиту, щоб перевіряли всіх, хто сідає в літак. Серед цих країн Зассе перелічила Пакистан, ОАЕ, Йорданія, Ірак, Конго, Камерун, Туніс, а також Туреччину.

Офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт підкреслив, що «всі відповіді мають бути європейськими, адже це є викликом для всього ЄС».

Він також повідомив, що в.о. канцлера Ангела Меркель у ході сьогоднішньої телефонної розмови з російським президентом Володимиром Путіним наголосила на впливі, який Москва має на режим Лукашенко, та попросила його вплинути на ситуацію уздовж польсько-білоруського кордону, яка викликає надзвичайно велике занепокоєння. Вона чітко зазначила, що те, що там відбувається є «нелюдським і неприйнятним», а зусилля Мінську в Берліні оцінюють як «державну контрабанду людей».

«Це 100-відсотково відбувається за рахунок людей, яких заохочують фальшивими обіцянками того, що вони зможуть потрапити до ЄС цим побічним маршрутом», - заявив Зайберт. Він додав, що Лукашенко використовує «стратегію, спрямовану на те, аби завдати Європейському союзу проблем і заробляє на цьому гроші, порушуючи гуманітарне право».

Офіційний представник МВС Петер Альтер заявив про готовність Німеччини допомогти Польщі в охороні кордону та підтримці ідеї спорудження загородження «на окремих відрізках кордону, адже з точки зору тамошньої топографії інші рішення неможливі».

Нагадаємо, ЄС звинувачує режим Олександра Лукашенка в контрабанді нелегальних мігрантів. Криза триває з серпня. Тисячі мігрантів, які «легально» прибули до Мінська, зібралися на кордоні з Польщею, деяким з них вдається прорватися через кордон. Більшість з шукачів притулку сподівається згодом дістатися Німеччини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: