На Львівщині реалізуються проєкти міжнародної технічної допомоги на суму 80 мільйонів євро

2-2

На Львівщині в межах міжнародної технічної допомоги реалізуються близько 60 проєктів.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА Роман Шепеляк.

«Наша область є однією з шести, що межує з Європейським Союзом і, беручи до уваги те, що Львівщина займає фактично половину загальної протяжності кордону з Республікою Польща, вона є своєрідними воротами на захід. В області зараз реалізовуються понад 60 проєктів міжнародної технічної допомоги, в яких ЛОДА виступає бенефіціаром», – розповів Роман Шепеляк.

Загальна сума проєктів становить близько 80 мільйонів євро.

«Левову частку становлять проєкти транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна, які реалізовуються в межах європейської політики сусідства. Таких проєктів в нас є близько 40. Це і відновлення прикордонних доріг, систем водопостачання і водовідведення в районах області, реставрація пам’яток культури», – розповів Роман Шепеляк.

За його словами, в межах програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна зараз триває етап формування програмних документів.

«Через ковідні обмеження і ситуацію в Білорусі реалізація цих проєктів трохи затягнулася, вона мала розпочатися уже цього року. Тепер прийом документів і грантових заявок розпочнеться наступного року, а фінансування може надйти у 2023-му. Плановий бюджет програми становить близько 175,8 млн євро. Наразі затверджено стратегічну частину програми та тематичні цілі, зокрема пріоритетами стали довкілля, здоров’я, туризм та кооперація. Для участі в зазначеній програмі необхідно знайти польського партнера та укласти відповідну декларацію про партнерство, у якій буде визначено розподіл обов’язків між бенефіціарами проєкту. Програми польський та інші партери мають мати чіткий розподіл обов’язків та пропорційний розподіл грантової частини», – пояснив Роман Шепеляк.

Він додав, що в межах міжнародної технічної допомоги реалізується великий інфраструктурний проєкт у Львові.

«Йдеться про створення центру швидкого реагування на злочини і події у Львові. Завдяки цьому проєкту ми матимемо нове приміщення Нацполіції на вулиці Стрийській. Також фактично вже реконструйовані 6 відділків поліції у Львові», – розповів Роман Шепеляк.

Також в області створений механізм співфінансування проєктів з обласного бюджету.

«Загальна сума спвфінансування проєктів вже становить близько 120 мільйонів гривень. Оскільки ці проєкти реалізовуються на умовах власного внеску реципієнта, то таке співфінансування допомогло ОТГ та громадським організаціям, які не мають або мають недостатньо коштів на власний внесок, щоби реалізовувати такі проєкти», – пояснив директор департаменту.

Для прикладу, в Добромильській громаді реалізується 4 проєкти в межах транскордонної співпраці і один в межах угоди мерів, яка спрямована на економічний розвиток громад.

«Вже реалізований проєкт реконструкції доріг на території Нижанковицької селищної ради. В межах угоди мерів почала працювати сироварня, тепличне господарство та зелені садиби. Зараз реалізовується проєкт з побудови очисних споруд для Дообромиля», – розповів міський голова Добромиля Петро Куляс.

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: