Мешканців Львівщини закликають пройти обстеження для визначення рівня цукру в крові

00-2

Щороку, 14 листопада, у світі відзначають день боротьби з діабетом.

Відтак, з 15 листопада, впродовж двох тижнів, мешканців Львівщини запрошують пройти обстеження для виявлення цукрового діабету.

Про це під час брифінгу розповів директор обласного ендокринологічного центру Юрій Вендзилович.

«Ми закликаємо пацієнтів, які є у групі ризику, звертатися у поліклініки, щоб визначити рівень цукру в крові. Це повинно робитися не натще, а через дві години після сніданку. Це найбільш інформативний період для визначення рівня цукру», - розповів Юрій Вендзилович.

За його словами, цьогоріч через епідемію коронавірусу, додаткових локацій для обстеження не буде.

«Раніше в цей період було багато місць, де можна було визначити рівень цукру,  але цьогоріч через пандемію, це можна зробити лише в поліклініці. Важливо не лише піти і здати аналіз, а зробити це комплексно - після отримання результату аналізу звернутися до сімейного лікаря та до ендокринолога, щоб він дав свій висновок», - повідомляє директор центру.

Він додав, що пройти таке обстеження особливо важливо зараз, в період епідемії коронавірусу.

«Лікування ковіду є специфічним, воно пов’язане з гормональною терапією, яка впливає на рівень цукру в крові. Як правило він піднімається, тому зараз є багато  випадків, коли після коронавірусу у людей виявляють підвищений рівень цукру в крові. Тому закликаю, не лише впродовж двох наступних тижнів, а цілого року -  звертатися до лікарів», - наголосив Юрій Вендзилович.

Директор центру також нагадав, що будь-яка ендокринна патологія не є протипоказанням до вакцинації від коронавірусу.

«У хворих на цукровий діабет ймовірність летальних випадків є вищою, якщо вони не вакциновані. Закликаю усіх діабетиків вакцинуватися. Перебіг коронавірусу буде, набагато легший. Здебільшого у хворих, які вакцинувалися, перебіг хвороби був досить легким, часто вони лікувалися у домашніх умовах, а деякі перенесли  взагалі безсимптомно і дізналися про це пізніше, коли у них виявили антитіла», - розповів Вендзилович.

Довідка: Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті. Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом служить нагадуванням всьому людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений Міжнародною діабетичною федерацією (IDF) і ВООЗ 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Щорічно встановлюючи певну тему, яка безпосередньо стосується осіб з цукровим діабетом, IDF не прагне сконцентрувати всі зусилля на акції одного дня, а розподіляє активність на цілий рік.

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом проводиться щорічно 14 листопада. Дата обрана на знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Починаючи з 2007 року, відмічається під егідою Організації Об'єднаних Націй.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: