Розвивається блискавично: медики розповіли про перебіг коронавірусу у вагітних

ваг
фото ілюстративне

Станом на сьогодні у двох медзакладах у Львові перебувають 25 вагітних з коронавірусом.

Про це під час брифінгу розповіла директорка Львівського обласного клінічного перинатального центру Марія Малачинська.

«Зараз у нас в боксованих палатах палатах петребуває 4 вагітних, та ще 21 – в Центрі легеневого здоров’я», – розповіла Марія Малачинська.

За її словами, під час осінньої хвилі коронавірусу у Львові дедалі частіше госпіталізовують вагітних з коронавірусом. Лише в жовтні у Львівському перинатальному центрі пролікували 30 інфікованих COVID-19.

«За жовтень у нас було 30 хворих на коронавірус пацієнток. Є певний відсоток дітей, які народжуються з вродженими пневмоніями. Все індивідуально і залежить від того, як мама перенесла ковід, яким був перебіг хвороби. Іноді жінка перебуває у важкому стані covid-пневмонії, а немовля народжується здоровим, а є і навпаки, коли перебіг був легкий, а дитина народжується з важкою пневмонією», – пояснила  Марія Малачинська.

Якщо порівнювати з попередньою хвилею, то зараз перебіг коронавірусу штаму «дельта» у вагітних є набагато важчим.

«Хвороба розвивається блискавично. Може бути так, що жінка поступає вранці у легкому або середньої стані важкості, а на вечір – це вже важкий стан. Зараз більшість хворих перебувають у важкому стані і практично всі є кисневозалежними. На жаль, вагітність посилює всю симптоматику, яка характерна для ковідної інфекції. Під час вагітності ковід перебігає важче. У нас були випадки, коли ми у Центрі легеневого здоров’я, спільно з нашими колегами, у термінальному стані розроджували вагітних», – розповіла Марія Малачинська.

Вона наголосила, що 95% вагітних, які поступають в стаціонари – невакциновані.

«Вагітна жінка відповідальна не лише за своє життя, а й за життя дитини. Штам «дельта» став викликом для жінок репродуктивного віку, тому дуже важливо, щоб вагітні та жінки, які планують вагітність, зрозуміли, що потрібно вакцинувались, оскільки це єдиний метод, який захищає від смерті. Можна захворіти після вакцинації, але перебіг буде легким. У вакцинованих жінок, які захворіли, ми спостерігали перебіг хвороби в домашніх умовах або стаціонарі але без кисневої терапії», – пояснила Марія Малачинська.

Вона також нагадала, що від ковіду впрождовж останнього часу померли вже кілька вагітних жінок.

«На жаль, ми маємо втрати – у нас померла одна вагітна 1 жовтня і ще одна 1 листопада в Центрі легеневого здоров’я. 10 листопада вагітна померла у лікарні швидкої допомоги. Які ще потрібні аргументи для того, щоб вакцинуватися? Враховуючи те, що епідеміологічна ситуація не має тенденцій до суттєвого покращення, ми разом з департаментом охорони здоров’я ЛОДА відкриваємо ще одну локацію в перинатальному центрі, щоби вагітні у комфортних умовах і безпечно, під наглядом акушера-гінеколога пройшли вакцинацію. Думаю, що додаткова консультація наших спеціалістів додасть впевненості, що вакцинація – це основний метод захисту», – розповіла Марія Малачинська.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: