Заніміла реставрація, або Чому церкву XVIII століття у Жовкві досі не відновили

255460825_7211638532195256_6386507009213373475_n
Фото Сергія Криниці

Дерев'яна церква Пресвятої Трійці у Жовкві нині стоїть розібраною, реставрацію храму обіцяли завершити торік, до 300-річчя спорудження.

Дерев'яна церква Пресвятої Трійці у Жовкві нині стоїть розібраною, реставрацію храму обіцяли завершити торік, до 300-річчя спорудження, проте працівників тут не видно вже давно: залишились тільки риштування, а на Службу Божу віряни вже другий рік приходять до каплички на цьому ж подвір'ї, яку облаштувала громада самотужки.

Якщо нині не продовжити ремонтні роботи, пам'ятка просто занепаде, та цьому на заваді стоїть не лише брак коштів, а й відсутність необхідних дозволів від Міністерства культури України.

Фото: Соломія Риботицька

Настоятель храму отець Василь Батюк розповідає ІА Дивись.info, що попри бажання самотужки закінчити реставрацію разом із вірянами, робити цього у нього немає жодного права.

За результатами виїзного засідання комісії культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради, проведеного напередодні, 11 листопада, видно, що реставраційні роботи зупинені давно, багато зроблено, але дах не накритий і вже почалося замокання нового бруса.

«На попередньому засіданні комісії ми розглядали звернення від Львівської національної картинної галереї мистецтв ім. Б. Возницького про співфінансування реставрації церкви Пресвятої Трійці в Жовкві. Замовником робіт був Державний історико-архітектурний заповідник, який розформували, в зв'язку з тим і зупинені роботи. Як не старалися представники картинної галереї, на жаль, у «Велику реставрацію» церква світової спадщини ЮНЕСКО не потрапила», – звітують у відомстві.

Ситуацію, яка нині відбувається довкола дерев'яної церкви, нам пояснює науковий співробітник Державного історико-архітектурного заповідника Жовкви Володимир Герич.

З його слів, зараз проходить коригування ПКД та ведеться експертиза.

«Об’єкт перебуває у державній власності, на балансі Львівської національної галереї мистецтв. Зараз документацію (про продовження реставраційних робіт - ред.) подано на осточне погодження, нам порекомендували її доповнити, поміняти кошторис, потім її оцінять експерти. Ми обговорили всі ці проблеми, якраз завершується експертиза і готуються матеріали для відправки в Міністерство культури на остаточне погодження. Особливих зауважень, зазначу, не було», – розповідає Герич.

І додає: остаточного погодження можна очікувати найближчим часом, ще навіть нинішнього року.

Фото: ДІАЗ у Жовкві

«Сам же процес реставрування святині, розповідає він, розпочався ще 2016 року, і ці документи Мінкульту вже є, втім, там попросили ще раз надати всі копії. Перед тим ми погоджували проєкт реставрації цієї церкви двічі, але у зв’язку зі змінами, що відбулись на об’єкті, остаточно погодження буде найближчим часом», – пояснює співрозмовник ІА Дивись.info.

Володимир Герич каже: опісля вирішуватимуть питання із фінансуванням. За даними комісії культурної спадщини та туризму ЛОР, щоби завершити реставрацію, необхідно щонайменше 11 мільйонів гривень. У відомстві кажуть, що зможуть підтримати цей проєкт мінімально, та левову частку суми потрібно просити у Мінкульту.

2019 року, коли розпочалась масштабна реставрація, з держбюджету виділили чотири мільйони гривень.

«Перемовини вестимуться із Мінкультом, аби відомство скерувало залишки коштів, що виділені на інші об’єкти. Тому що підрядники пішли вперед, вклавши туди власні гроші, відповідно, це потрібно буде віддавати», – розповів Володимир Герич.

У разі, якщо все буде гаразд, роботи продовжать наступного року.

Нагадаємо, дерев'яну церкву Пресвятої Трійці у Жовкві на Львівщині спорудили 1720 року коштом громади та польського королевича Костянтина Владислава Собеського на місці храму, який згорів. Під час археологічних розкопок, які проводили у храмі влітку 2019 року, було знайдено обвуглену деревину — залишки попередньої святині, а також під підлогою у вівтарній частині археологи знайшли вхід до крипти.

Тут також зберігся унікальний іконостас XVIII століття роботи школи Івана Рутковича — відомого галицького іконописеця кінця XVII — початку XVIII століття доби бароко, який працював переважно у Жовкві.

Відновлений іконопис, презентований у Львові в червні 2021 року

Відновили його у західній філії Національного науково-реставраційного центру у Львові. Торік архітектурна пам'ятка відзначила 300-річчя. Його презентували в Музеї І.Г. Пінзеля у червні цього року. Більше фото можна знайти тут.

У червні 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, Церква Пресвятої Трійці, разом з іншими 15-ма дерев'яними церквами карпатського регіону, була внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: