МОЗ назвав число людей, які померли після щеплення від Covid-19

_118000379_1048744
Фото: відкриті джерела / ілюстративне

В Україні впродовж 30 днів після вакцинації від Covid-19 було зафіксовано 124 летальні випадки, які детально вивчаються МОЗ і встановлюється причинно-наслідковий зв’язок.

Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Летальних випадків впродовж 30 днів після імунізації було 124. Тобто це ті випадки, коли людина мала вакцинацію в анамнезі, і вона померла впродовж тридцяти днів після проведення вакцинації. Такі випадки підлягають окремому розслідуванню. Окремо наголошую, що тут не йдеться про причинно-наслідковий зв’язок із вакцинацією» – наголосив Кузін.

Головний державний санітарний лікар України також зазначив, що після вивчення летальних випадків, їх зв’язку з вакцинацією не виявили.

«Всі завершені розслідування зв’язку з вакцинацією не виявили», – уточнив Кузін.

За словами головного санлікаря, за останній час Україна вийшла на перші позиції за темпами вакцинації у світі і таким чином уже 8 млн населення пройшли повний курс щеплення від коронавірусу.

Як раніше повідомлялося, в Україні померли 95 осіб, яких раніше вакцинували від коронавірусу, що становить 0,0015% від усіх щеплених. Стверджується, що 77 летальних випадків ніяк не пов'язані з вакцинацією – це випадкова подія, яка збіглася за часом із проведеним щепленням.

Також Кузін закликав не змішувати CoronaVac з іншими вакцинами, назвавши це "експериментом над собою", повідомляє РБК-Україна.

"Я б радив все ж таки дотримуватися вимог доказової медицини - використовувати комбінації, які довели свою безпечність. Наразі змішування дозволено мРНК-вакцин (Pfizer, Moderna). Також можна змішувати векторні з мРНК. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга вакциною мРНК", - відзначив Кузін.

За словами державного санітарного лікаря, після введення першої дози CoronaVac, робиться друга доза тим самим препаратом, а не альтернативним, оскільки сьогодні це не відповідає протоколам й інструкціями.

"Якщо ж є вакцинація CoronaVac, то коли після першої дози цієї вакцини робиться друга доза якоюсь альтернативною, то це якийсь експеримент над собою", - відзначив Кузін.

МОЗ додає, що сьогодні немає статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин, оскільки в реєстрі відзначається виключно кількість проведених щеплень, а доступ до персональної інформації пацієнта є лише у лікаря, або у бригади, яка проводила щеплення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: