А що на обід?: чим годуватимуть учнів у школі

image-2
Фото з відкритих джерел.

У Львові завершилась серія регіональних форумів «Реформа системи шкільного харчування». 

У Львові завершилась серія регіональних форумів «Реформа системи шкільного харчування».

Учасниками фінального форуму стали представники дев’яти областей, керівники громад, ОДА, представники управлінь і департаментів освіти та Держпродспоживслужби з Львівської, Вінницької, Закарпатської, Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей. Форум проводили Міністерство освіти і науки, Національна асоціація громадського харчування та Львівська ОДА з ініціативи дружини президента.

Основною темою форуму стала реформа шкільного харчування у Новій українській школі: як вона відбувалась, як її сприймають та що потрібно для її реалізації.

На дискусійних панелях форуму обговорюють усі складові реформи, зокрема впровадження нових норм харчування, перехід на оновлене меню, питання безпечності та якості продуктів і запровадження системи НАССР (з англійської – Аналіз ризиків і критичні точки контролю), питання закупівель та підхід до ремонтування та модернізації харчоблоків.

«Головна мета проведення форумів – напрацювати дорожню карту щодо впровадження реформи шкільного харчування та активно продовжити розпочаті кроки. На форумі були обговорені такі теми, як безпечність, якість шкільного харчування, підходи до переоснащення харчоблоків закладів освіти, критерії публічних закупівель, новітні стандарти громадського харчування», – сказав міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Ключовими завданнями для МОН у процесі реформи шкільного харчування і надалі залишаються:

  • модернізація харчоблоків;
  • інформаційно-роз’яснювальна робота з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;
  • підвищення фахової спроможності причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і насамперед кухарів.

Очільниця Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька у виступі наголосила: «Реформа шкільного харчування є складним процесом, бо в ній задіяні дуже багато людей із різних сфер. Кожен у цьому ланцюгу має виконувати свої функції не просто в рамках своїх обов’язків, а дійсно «горіти змінами» і працювати на результат, адже результати цієї реформи торкаються кожного з нас через здоров’я наших дітей. Головна умова для впровадження реформи шкільного харчування – це небайдужість».

Магалецька також закликала дотримуватися санітарних норм та стандартів системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок НАССР у всіх харчових блоках, зокрема у шкільному харчуванні.

«Прослідкуйте у своїх школах, щоб обслуговуючий персонал, який готує їжу, відповідально ставився до санітарного законодавства», – сказала вона.

Крім того, очільниця Держпродспоживслужби зауважила, що за результатами перевірок харчових блоків у школах цього року серед найбільш поширених проблем є відсутність умов для дотримання правил особистої гігієни та необхідність оновлення охолоджувального обладнання.

Щодо меню шкільного харчування, то Держпродспоживслужба затвердила більше 80% шкільних меню у західних областях, ще 20% були повернуті на доопрацювання.

Найбільший показник затверджених меню серед областей, представники яких присутні на форумі, має Закарпатська область (97%). Майже такий самий показник має Вінницька область (96,6% затверджених меню). У Львівській та Рівненській областях затверджено по 81,5% шкільних меню. У Волинській області – 63% поданих на розгляд меню, ще 37% меню повернуті фахівцями Держпродспоживслужби на доопрацювання.

Серед найпоширеніших помилок, які допускаються при складанні меню – невиконання затверджених норм харчування, нераціональність меню за хімічним складом, за співвідношенням білків/жирів/вуглеводів, недостатня або завищена енергетична цінність страв. Також серед помилок – одноманітність страв та нераціональність їх чергування.

На сайті МОЗ доступні технологічні карти принципово нового шкільного меню, які розробила команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка, експерти Міністерства охорони здоров’я, дієтологи та технологи. І перехід на нього має відбутися з нового року. Крім того, МОЗ затвердило та опублікувало орієнтовне чотиритижневе сезонне меню для закладів дошкільної освіти.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив на важливості здорового харчування серед дітей.

«80% всіх неінфекційних захворювань (інфаркти, інсульти, ожиріння) з’являються через декілька шкідливих звичок – куріння, алкоголь, нездорове харчування і низька фізична активність. Захворювання заважають нам радіти і насолоджуватися життям.

Такі форуми, як сьогодні, є сходинкою для того, щоб все, що було написано, було зреалізовано. Дякую організаторам і першій леді за драйв цього процесу! Ми починаємо змінювати культуру дитячого харчування у нашій країні», – сказав Ляшко.

Тому шкільне харчування зазнало багато змін: обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

У межах форуму також було проведено демонстрацію можливостей сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі приготували обід з восьми страв, для майже 700 учасників форуму, серед яких були:

  • салат з капусти, огірків та насіння фенхелю;
  • салат з морквою, яблуком та соусом вінегрет;
  • компот з ягодами та м’ятою;
  • запіканка;
  • плов із куркою;
  • рибна котлета;
  • кускус із овочами;
  • суп Мінестроне.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: