У Мінцифрі заявили про готовність до онлайн-голосування

вибори 5
фото з архіву (ілюстративне)

Україна технічно спроможна впровадити системи онлайн-голосування. Але це також залежить від Центрвиборчкому і Верховної Ради, які мають створити нормативну базу.

Про це сказав перший заступник голови Мінцифри Олексій Вискуб, передає РБК-Україна.

«Якщо народними депутатами буде розроблено і прийнято відповідний закон про інтернет-голосування, то можна з упевненістю говорити, що технічно ми готові до його реалізації. Важливим питанням залишається готовність і довіра самих виборців. Але технології виборів активно розвиваються, щоб забезпечити повну прозорість і довіру», — розповів чиновник.

За його словами, на останній міжнародній конференції з електронних виборів, яка відбулася в жовтні, стало зрозуміло, що дедалі більше країн схильні здійснювати голосування через Інтернет. І пандемія коронавірусу в цьому також відіграла свою роль.

Натомість, координатор Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська заявила, що загалом онлайн-голосування — це ризикована ідея.

«(Онлайн-голосування. — Ред.) за наявності фінансових і технічних можливостей не використовують країни розвиненої демократії, де дуже високий рівень довіри до влади, достатньо засобів для адміністрування процесів і де є висока цифрова активність виборців», — відзначила вона.

Раніше президент Зеленський заявив, що є плани запровадити в Україні онлайн-голосування. За його словами, якщо програму для онлайн-голосування розроблять українці спільно зі спеціалістами однієї із провідних світових компаній, то «такій технології люди довірятимуть більше».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: