Зоозахисний закон: як в Україні каратимуть кривдників тварин

dog
фото ілюстративне

Набули чинності зміни до положень законодавства, які підсилюють адміністративну та кримінальну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами.

Це передбачає законопроєкт 2351, який Верховна Рада ухвалила ще 15 липня.

Які нововведення починають працювати та чи задоволена цими змінами зоозахисна спільнота, IA Дивись.info запитала в експертки Наталії Вишневської.

«Особисто я задоволена введеними змінами. Особливо мені подобається стаття 154, якою тепер передбачено адміністративне покарання за неналежне поводження з тваринами. Вважаю також важливою заборону утримання хижих тварин у неволі приватними власниками. Це справді хороший законопроєкт. От тільки не можу зрозуміти, чому досі не заборонили роботу дельфінаріїв», – розповідає зоозахисниця Наталія Вишневська.

Заборони, які передбачає зоозахисний закон

Отже, закон забороняє:

  • жорстоке поводження або вбивство домашніх чи безпритульних тварин;
  • порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до їх тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі;
  • забороняється надавати фотопослуги з дикими тваринами;
  • дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії;
  • дресувати тварин у жорстокий спосіб;
  • забороняється жебракування з тваринами, в т.ч. безпритульними;
  • пропаганда жорстокого поводження з тваринами;
  • зменшення заповідних зон та перекриття їх шлагбаумами;
  • розведення птиці для фуа-гри.

Якщо тварина хвора на сказ або іншу особливо небезпечну хворобу, для її умертвіння повинен бути обов’язково документ від ветеринара.

Людина, яка супроводжує домашню тварину, тепер зобов'язана забезпечити наявність:

  • повідка, якщо тварина може становити небезпеку для життя чи здоров’я людини;
  • намордника на собаках небезпечних порід;
  • нашийника з позначками-ідентифікаторами.

Повідок тварини на прив'язі повинен мати довжину не менше 20 метрів, а для сторожових собак – не менше 10 метрів.

Також заборонено залишати домашню тварину прив’язаною без нагляду в громадських місцях, поблизу зупинок, магазинів. Не можна залишати тварину без можливості укриття в приміщенні, або в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини, а також при температурі повітря більше ніж +20 °C та менше ніж +5 °C.

До відпоаідальності будуть притягнуті громадяни за убивство тимчасово ізольованих безпритульних домашніх тварин; регулювання чисельності тварин біологічно обґрунтованими методами та за допомогою евтаназії. Дозволяється лише біостерилізація, влаштування у притулок.

«Я вважаю, ці законодавчі зміни варті особливої уваги. А передусім, ретельного вивчення. Адже часто натрапляю на інформацію, що в Україні заборонили пересувні цирки. Але ця заборона вступила у силу ще 2014 року. В новому законодавстві ця інформація взагалі ніяк не фігурує. То ж закликаю людей ретельно вивчити закон, щоби не спотворювати його сприйняття іншими. Наголошую, що передусім завдання зоозахисного законодавства – посилити відповідальність власників за неналежне поводження з тваринами», – наголошує пані Наталія.

Яким може бути покарання

Адміністративна відповідальність людей за жорстоке поводження з тваринами, порушення правил утримання собак та котів, що спричинили заподіяння шкоди здоров'ю людини або її майну, – з 16 років.

Адміністративна відповідальність за неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці.

Підвищено кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами з метою створення аудіо- та відеопродукції, що його пропагує.

Відповідно до статті 89 КУпАП (Жорстоке поводження з тваринами), знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що завдало їм фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень чи загибелі, залишення тварин напризволяще, а також інші порушення правил утримання, поводження та транспортування тварин, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 3400 до 5100 гривень з конфіскацією тварини.

А ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, особою або групою осіб, що протягом року вже притягувалась до відповідальності за таке ж порушення — накладення штрафу у розмірі від 5100 до 8500 гривень або адміністративний арешт на строк до 15 діб, з конфіскацією тварини.

Якщо ви стали свідком жорстокого поводження з тваринами – телефонуйте 102.

Анастасія БЕДРІЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: