Дитячий санаторій «Журавно» перепрофілювали: що тепер там буде

d974a2d3ae10e8715def165f1708906a

Депутати Львівської обласної ради погодили перепрофілювання комунального закладу ЛОР «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Журавно».

Згідно з рішенням депутатів, санаторій буде перепрофільовано у комунальний заклад Львівської обласної ради «Журавненський будинок підтриманого проживання психоневрологічного типу».

Як пояснив депутатам в.о. директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Роман Андрес, у дитячому протитуберкульозному санаторії «Журавно» щороку зменшувалася кількість вихованців. У штаті закладу 130 працівників. На утримання незаповненого дитячого санаторію з обласного бюджету щорічно виділялося близько 15 млн грн.

«У департаменті соціального захисту черга з осіб, які претендують на влаштування у психоневрологічні інтернати. А приміщення санаторію «Журавно», якщо їх не використовувати, просто занепадатимуть. З відкриттям там нового соціального закладу одні люди отримають роботу, а інші опіку та належний догляд. Відповідально розподіляючи кошти обласного бюджету між соціальними закладами області ми поступово зможемо навести лад та подбати про якість життя людей. Буде оголошено та проведено конкурс на посаду керівника закладу в Журавно, також наша комісія разом з працівниками департаменту працюватиме над формуванням концепції функціонування будинків підтриманого проживання в громадах  Львівщини з урахуванням європейських соціальних стандартів», - пояснив голова комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук.

Відтак, комунальний заклад виведуть з галузевого управління департаменту охорони здоров’я та з 1 березня 2022 року переведуть в управління департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації.

Своїм рішенням депутати доручили працівникам департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації напрацювати положення та статут будинку підтриманого проживання, провести усі організаційно-правові заходи, пов’язані зі зміною профілю закладу.

«Наступні кроки — це виділення грошей на капітальний ремонт приміщень, оголошення й проведення конкурсу на посаду директора комунального закладу, Ми розуміємо, що метод підтриманого проживання сприяє кращій соціалізації людей з психологічними вадами. Будинки підтриманого проживання у перспективі мають функціонувати у кожній громаді. Проте досі на це не виділяли коштів. Тому ми пропонуємо зробити перший заклад і поступово планувати ресурси на наступні» - пояснив Микола Іщук.

Він запевнив, що у Журавненському будинку облаштують кілька відділень, у яких впроваджуватимуть нову, якісну систему соціалізації та лікування підопічних. Також потрібно перекваліфікувати персонал закладу та створити для колективу належні умови праці.

Будинок підтриманого проживання депутати планують розмістити у спальному корпусі та школі теперішнього дитячого комунального закладу Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Журавно».

Депутати доручили управлінню комунальної власності обласної ради виокремити з майнового комплексу закладу в Журавно приміщення палацу Скшинських-Чорторийських та розпочати процедуру оформлення документів для надання об’єкту статусу пам’ятки культурної спадщини до якого матимуть доступ мешканці громади та туристи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: