Рицинова олія: особливості застосування в різних сферах

258136586_305020867953272_7477890205591655757_n

На основі олії виготовляли особливі косметичні мазі, які підвищували пружність покривів, пом'якшували огрубілі ділянки, зміцнювали волосся.

Першими рицину в терапевтичних, профілактичних і косметичних цілях стали застосовувати стародавні єгиптяни. Ціна цього продукту була надто високою. Певною мірою це пояснювалося трудомісткістю виготовлення. Основною сировиною для отримання цієї олії є насіння рицини звичайної. У давнину не існувало необхідних механізмів для пресування, тому виготовлення повністю виконувалося вручну.

Вважається, що у природних умовах рицина спочатку росла в Африці, ймовірно, на території сучасної Ефіопії. Африканські племена першими навчилися видобувати олію з насіння цієї рослини та почали застосовувати її у магічних ритуалах, для захисту шкіри та покривів від палючого сонця. Єгиптяни на її основі виготовляли особливі косметичні мазі, які підвищували пружність покривів, пом'якшували огрубілі ділянки, зміцнювали волосся.

Сфера її застосування досить широка:

  • Виготовлення промислових виробів. Використовується при виробництві синтетичних смол та волокон, полімерів, стійких до низьких температур пластмас, гідравлічних та гальмівних рідин.
  • Харчові продукти. Зареєстрована, як харчова добавка Е 1503 – агент, що розділяє, необхідний для виконання певних технологічних процесів (виготовлення шоколаду, пекарських сумішей, випічка хліба). Така добавка полегшує виймання з форм хлібобулочних виробів, перешкоджає склеюванню десертів, що випускаються без індивідуального пакування (наприклад, мармелад). Також часто входить до складу продуктів з какао, біологічно активних добавок, жувальної гумки.
  • Фармацевтика. У чистому вигляді використовується для регулювання роботи шлунково-кишкового тракту, а також включається до складу дерматологічних препаратів (від опіків, пролежнів, пошкоджень покривів). Входить у рецептуру аерозолів, які застосовуються при гострих запаленнях носопролигу (ларингіти, фарингіти, риніти), а також мазей для зняття болів у суглобах та попереку.
  • Косметологія. У цій сфері рицинова олія широко застосовується як самостійний продукт або у складі засобів декоративної та доглядової косметики. Має різноманітні можливості, на яких варто зупинитись детальніше.

Для краси шкіри та волосся

Ми пропонуємо короткий огляд косметичних можливостей рицини, які підтверджені науковими дослідженнями:

  • Волосся. Нормалізація водного балансу, усунення ламкості, надання блиску, профілактика та лікування лупи, нормалізація роботи сальних залоз.
  • Брови та вії. Надає густоту та еластичність, входить до складу туші для брів та вій. Може використовуватися для надання форми та її фіксації.
  • Шкіра обличчя та тіла. Виконує базовий догляд – живить, зволожує, пом'якшує покриви будь-якого типу. Рекомендується спільне застосування з кокосовою, мигдальною або оливковою олією. Таке поєднання дозволяє зробити консистенцію зручнішою для нанесення, посилює поживні властивості та антивікову дію. Не забиває пори, має протизапальну та антибактеріальну дію, тому забезпечує хороші результати при лікуванні акне (точкове нанесення). Загоює тріщини на губах, а також порізи, робить менш помітними розтяжки, освітлює покриви.

* Реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: