Несправжня «Варта1»: шахраї створили фейкові копії відомої спільноти

варта1

Група осіб створила точні копії спільноти «Варта1», де розповсюджує фейкові новини та займається шахрайськими схемами.

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці керівник «Варти1» Ігор Зінкевич, група осіб, прикриваючись його ім’ям та брендом спільноти, створила фейкові сторінки, на яких не лише поширюють неправдиву інформацію, розшукують людей, невідомих поліції, у власних цілях, але й ведуть шахрайські збори коштів.

«Все почалось з того, що мені почали повідомляти про якісь пробеми з картками у дописах, які поширює наша спільнота. Я не зрозумів про що йдеться і попросив надати мені лінк на пост з цією інформацією. І ось мені надсилають посилання на групу, яка ідентична до нашої: аватарка, опис. Лише не написано, що спільнота офіційна. Крім того, останнім часом Фейсбук часто почав блокувати «Варту1», і я не розумів чому. Виявилось, є вже як мінімум дві групи, точні копії нашої, і в них по 20-50 тисяч підписників», – розповів ІА Дивись.info Ігор Зінкевич.

Очільник «Варти1» наголошує, що інформація у цих групах жодним чином не перевіряється. Там немає адмінів. Точніше, вони там зазначені, але це фейки. Цих людей не існує. Тому поширити там можна будь-що.

«Основна проблема в тому, що в ці спільноти кожен може запостити все, що забажає. Інформація ніяк не перевірятиметься, ніхто не нестиме за це відповідальності. Наприклад, може проводитись збір коштів на невідомі банківські картки. Ми такі речі завжи перевіряємо», – продовжив Зінкевич.

Чоловік говорить, що таких спільнот з’явилось вже достатньо  багато.

«Люди не розуміють, куди підписуються. У себе на сторінці ми пробуємо пояснити, що ми є представниками, де є адміністрація, яка складається з 15 людей, і ми несемо відповідальність за інформацію, яку надаємо. Я звертався і до поліції, і до СБУ. Там кажуть, що нічим допомогти не можуть і радять нам просто скаржитись на ці спільноти у Фейсбуці. Ми це неодноразово робили. Тільки банять чогось нас, а не їх. Фейсбук ж на наші скарги ніяк не реагує. На цих фейкових сторінках навіть поширюють пости з сепаратиськими настроями. І от тоді СБУ вже дзвонить до мене і вимагає пояснити таку діяльність. А я їм повторюю, що це фейки, які ніхто не може допомогти мені забанити. Виходить от таке замкнуте коло», – каже Ігор Зінкевич.

Ігор Зінкевич закликає громадян бути уважними, перевіряти свої підписки на спільноти, звертати увагу на адміністраторів сторінки та скаржитись на тих, хто створює та поширює неправдиву інформацію.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: