Культурний вікенд: куди сходити у Львові 19-21 листопада

карантин
Фото: архів ІА Дивись.info, ілюстративне

Для тих, хто має обидва щеплення проти коронавірусу, у Львові відчинені двері чи не всіх культурних установ.

Для тих, хто має обидва щеплення проти коронавірусу, у Львові відчинені двері чи не всіх культурних установ.

Тому, якщо саме цими вихідними вам кортить провести час поза межами дому, ІА Дивись.info радить обрати якусь із подій, куди можна сходити 19-21 листопада у компанії друзів, наодинці чи з родиною, в підбірці нижче.

«Цвіт кульбаби» у Центрі Довженка

У п'ятницю, 19 листопада, у Центрі Довженка на Сихові виступить український рок-гурт «Цвіт кульбаби».

Початок о 19.00 годині у Центрі Довженка (просп. Червоної Калини, 81). Квитки можна придбати тут.

Виставка про війну на Донбасі 

Виставка – це міждисциплінарне мистецьке дослідження «Іскри» з портретами людей, які повертаються з передової. Її вже побачили у Франції, США, Німеччині, Італії, Швейцарії, Латвії, Польщі, Китаї. В Україні виставку першим експонуватиме Львівський муніципальний мистецький центр на вулиці Стефаника, 11 з 18 листопада до 28 грудня.

Цикл, створений в період із зими 2014 року до літа 2016 року, зосереджений на серії портретів та історіях молодих людей з різних середовищ, яким довелося покинути звичне життя, піти на фронт і стати солдатами. Цей проєкт – поліфонічна картина, що складається з фотографій, відео, колажів та розповідей. У своїй праці художниця Вікторія Войцеховська використала також матеріали та історії, які їй надали солдати та цивільні. Окремі частини виставки складаються в портрет особистого досвіду людини, яка зіткнулася з жорстокістю війни, а також особистої та колективної пам’яті.

«Марія»

З 4 листопада по 4 грудня у Львівському історичному музеї експонують виставку канадської художниці українського походження Лесі Марущак під назвою «Марія». Проєкт є мобільним меморіальним простором, що увічнює пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років.

У центрі виставки – образ дівчини Марії, яка всупереч сталінському рішенню про геноцид українців вижила, на відміну від мільйонів жертв. Проєкт натхненний реальною історією Марії Ф., яка пережила Голодомор та зараз живе із родиною в Канаді. Леся Марущак отримала дозвіл використовувати у проєкті фотографію із сімейного архіву, проте за погодженням з родичами героїня залишається анонімною.

Виставку можна відвідати щодня, крім середи, з 10:00 до 17:00 год у «Кам’яниці Корнякта» Львівського історичного музею (Площа Ринок, 6) до 4 грудня. Вхід вільний лише за умови надання документів про вакцинацію, негативного тесту на ковід або довідки про одужання.

Живописна краса

У п'ятницю, 19 листопада, о 15:00, відкриється персональна виставка живопису Тетяни Думан, української художниці, мистецтвознавиці, активістки Помаранчевої революції та Революції гідності, волонтерки. Її ангелів і святих можна буде побачити на виставці у Палаці мистецтв у межах Осіннього салону.

Тетяна Михайлівна Думан-Скоп — волонтерка, багаторічна учасниця творчого об’єднання «Кактус», організаторка благодійних і мистецьких проєктів, координаторка постійного аукціону «Митці – воїнам». Представниця хвилі відродження сучасного українського сакрального мистецтва. Роботи художниці зберігаються в державних збірках і численних приватних колекціях в Україні та світі (Польща, Німеччина, Іспанія, Литва та інші). Близько десятка робіт художниці відібрав для фондів Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький.

Наприкінці літа 2019 року художниці діагностували рак — гліосаркому головного мозку. Внаслідок важкої хвороби звільнилася із займаної посади і зосередилася на творчості та лікуванні. Торік, 29 жовтня, вона померла в лікарні Любліна. Похована у Миколаєві Львівської області на місцевому цвинтарі.

Онлайн-театр

Театр Курбаса запрошує глядачів на онлайн-перегляд трагікомедії «Королева краси» цієї суботи, 20 листопада. Її можна буде переглянути за цим посиланням лише у день показу.

«Ця водночас жахлива й комічна історія ірландського драматурга МакДонаха про домашню тиранію і насильство за задумом авторів вистави потребувала відчуття герметичності у її сценічному вирішенні. Стосунки старої капризної матері та немолодої дочки, яка вимушена її доглядати, глядач має роздивлятися мало не впритул, як через збільшувальне скло. Саме задля цього на авансцені змонтовано проекційний апарат, який є своєрідним персонажем - «camera obscura», що безпристрасно фіксує на екрані зацикленість життя та нездійсненність мрій героїв. Режисер у тандемі з художником точно відчули непобутову природу цього твору й перетворили «Королеву краси» у справжню фантасмагорію й театральний бурлеск».

Вистави для діток

У театрі ляльок є кілька вистав, які оцифрували. Маленькі глядачі та глядачки разом із батьками можуть обрати, що подивитися ось тут.

Там пропонують п'ять вистав: традиційний український бароковий вертеп «Зоря благодатна», текст походить із XVIII століття; «Дорога до Вифлеєму»; Нова версія відомої усім казки Шарля Перро «Червона Шапочка»; «Золоторогий олень» за Дмитром Павличком та «Знайдена лялька» – це казкова історія, яка підіймає важливу тему екології та правильного сортування сміття.

«Обирайте назву та дивіться вистави онлайн — у цифровій версії. Після оплати кожна вистава доступна для перегляду упродовж тижня. Онлайн вистава —професійно відзнята на відео, оцифрована та викладена у мережу. Вартість перегляду онлайн — 80 грн», - кажуть у театрі.

«У гості до сонечка»

У неділю, 21 листопада, у Львівському театрі естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» на вулиці Фреда,6, відбудеться дитяча вистава «У гості до сонечка».

Для двох маленьких курчат вже стало доброю звичкою гукати щовечора Сонечку: «Надобраніч!», а прокинувшись на світанку: «Доброго ранку!». Але одного разу воно не з'явилось на небі. Маленькі непосиди вирішили з'ясувати причину такої поведінки і вирушили до Сонечка в гості. Мандруючи стежинами, чи то власного подвір'я, чи неосяжного світу, курчата пережили незабутні пригоди та зустрічі.

Квитки можна придбати, перейшовши сюди.

Усі заходи можна відвідувати, якщо у вас є «зелений» сертифікат про завершений курс імунізації проти коронавірусу. Хоч є й альтернативи: при вході можна показати негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до події чи довідку із протипоказами для вакцинації.

***

Якщо цього тижня вам хочеться провести вихідні під ковдрою та переглядати цікаві фільми, можна знайти стрічки на будь-який смак у підбірках ІА Дивись.info.

А якщо у планах цими вихідними — податись у мінімандрівку та ви не знаєте, куди з'їздити, тут можна знайти десятки локацій для подорожей на Львівщині та не тільки.

Зверніть увагу, що для відвідин інших міст та населених пунктів потягами чи іншим громадським транспортом міжобласного сполучення потрібно прихопити із собою сертифікат про вакцинацію проти коронавірусу, негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до тріпу або документ із протипоказами до щеплень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: