У Львові відкрилася виставка відомої української художниці Тетяни Думан

IMG_6841

У Львівському палаці мистецтв відбулось відкриття виставки живопису Тетяни Думан — української художниці, мистецтвознавиці, активістки.

Тетяна Думан була однією з представниць хвилі відродження авторського українського іконопису. Локомотивом цього відродження у Львові був Лев Скоп, що на початку 2000-их років зібрав навколо себе групу художників-однодумців. Вони творили сучасне сакральне мистецтво на основі давніх українських традицій. Тетяна одна з небагатьох, що з часом не відійшли від цієї малярської практики. До кінця життя жінка створювала неповторні образи у впізнаваній, унікальній художній манері.

Тетяна, як і її вчитель та чоловік Лев Скоп, була прихильницею концепції, яка полягає у тому, що давнє українське сакральне малярство сформувалося на перетині західної та східної церковних культур і представляє унікальну та самобутню національну школу. Цій школі здавна були притаманні відмінні від інших народів риси. Зокрема, художні осередки демонстрували глибоку обізнаність у сакральній тематиці та практикували творче переосмислення в іконах біблійних сюжетів. Іконографія містила сакральні атрибути, але автори не практикували дотримання затверджених у Східній церкві канонів щодо зображення святих - положення рук, розмірів борід тощо.

Влітку 2019 року у жінки діагностували пухлину мозку – гліосаркому. Відтоді вона боролась з раком та проходила лікування в Україні та за кордоном. Щоб зібрати кошти на дороговартісне лікування Тетяни, рідні та знайомі організовували благодійні заходи.

29 жовтня 2020 року, у віці 39 років художниця померла.

«На виставці представлена лише п’ята чи десята частина робіт Тетяни. Мене часто запитують, яка її картина моя улюблена. Не можу сказати — в мене улюблені всі. Знаєте, я вважаю, що у творчості треба бути егоїстом. Ніколи художник не має малювати для когось. А ще у творчості не можна брехати. Тетяна шалено любила те, що робила і була чесною. Була особистістю. І от після неї  залишився такий прекрасний доробок»,- сказав мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, чоловік Тетяни Думан Лев Скоп.

Лев Скоп

На виставці представлені картини як на сакральну тематику, так і присвяти для особистостей, які відіграли ключову роль у творенні української культури, а також ілюстрації до різних творів.

«У нас експонується остання картина, яку Таня наптсала. Її викупили до приватної колекції, але ми попросили щоб для експозиції її повернули. Було дуже важливо мати її у себе. Це картина «Віра, Надія, Любов і їх мати Софія»,- розповідає сестра художниці Василина Думан.

Остання робота Тетяни Думан

У художниці було близько 20 виставок, в тому числі і персональних. Вони проходили в Україні, Іспанії, Польщі тощо.

"Таня страшенно любила ангелів . Їх можна знайти як на її дрібних замальовках, так і на світських романтичних композиціях, присвячених Левкові. Він був її великим коханням. Малювала те, до чого її підштовхував її творчий геній. Якщо йдеться про ілюстрації, то вона завжди намагалась  недослівно передавати сюжет, а відтворювала образи, які з'являлися в її голові», - говорить пані Василина.

«Ми виставили кілька незакінчених робіт для того, щоб показати, як «кухня» живопису з середини відбувалась ,як творились ті чи інші картини. Ось, наприклад, у нас є незакінчена робота Тані, яка називається «Різдво». Сестра брала не тільки традиційну іконографію, а намагалась її творчо інтерпритувати. Якщо традиційна іконографія - це «Поклін царів», то Таня зобразила ангельське свято навколо Ісуса, хрещення, коронування Богородиці. Вона скомбінувала низку тем і створила атмосферу різдвяного свята», - додає сестра Тетяни Думан.

Незакінчена робота "Різдво"

Виставку можна буде відвідати протягом місяця. Вона проходить у Львівському палаці мистецтв, що на вулиці Коперника,17.

Довідка:

Тетяна Михайлівна Думан-Скоп  - українська художниця, мистецтвознавиця, активістка, багаторічна учасниця творчого об’єднання «Кактус», організаторка благодійних і мистецьких проєктів, координаторка постійного аукціону «Митці – воїнам».

Представниця хвилі відродження сучасного українського сакрального мистецтва.

Роботи художниці зберігаються в державних збірках і численних приватних колекціях в Україні та світі (Польща, Німеччина, Іспанія, Литва та інші). Близько десятка робіт художниці відібрав для фондів Львівської галереї мистецтв Герой України Борис Возницький.

Народилася в 1981 році у містечку Миколаїв на Львівщині.

Талант до живопису у дівчині розпізнала мама, ще коли дочка вчилась у молодших класах. З того часу родина всіляко підтримувала Тетянину схильність і жагу до малювання

Подорослішавши, Тетяна Думан-Скоп спробувала себе в ролі дизайнерки одягу. Закінчила Львівський коледж легкої промисловості зі спеціалізацією «моделювання та конструювання виробів народного вжитку». Працювала на львівській фабриці з пошиття одягу. Але, як сама розповідала, навіть тоді кожну вільну хвилину витрачала на живопис і відчувала, що має потребу у мистецтві. Згодом зайнялася пошуком себе як художниці.

У 2003 році вступила на графіку в Українській академії друкарства у Львові, але паралельно кілька років поспіль подавала документи у Львівську академію мистецтв, оскільки хотіла навчитися різним жанрам і технікам, спробувати свої сили в різних напрямках образотворчого мистецтва. У 2005 покинула друкарську академію і з третьої спроби таки стала студенткою ЛНАМ.

В академії познайомилася із своїм майбутнім чоловіком, Левом Скопом, який у неї викладав. За його підтримки сформувала свою індивідуальну авторську манеру, а також захопилася науковими дослідженнями давнього українського іконопису. Зокрема, захистила магістерську роботу про Риботицьку школу живопису XVIII ст.

Паралельно з творчістю, займалася громадською, культурною і благодійною діяльністю. Була постійною редакторкою наукових праць свого чоловіка. Мистецтвознавиця та дослідниця, учасниця низки конференцій на тему сакрального мистецтва.

Влітку 2019 року у Тетяни Думан діагностували пухлину мозку – гліосаркому. Відтоді жінка боролась з раком та проходила лікування в Україні та за кордоном. Щоб зібрати кошти на дороговартісне лікування Тетяни, рідні та знайомі організовували благодійні заходи.

2020 року, 29 жовтня, художниця померла в лікарні в Любліні. Похована у Миколаєві Львівської області.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: