Розвідка США попереджає про загрозу вторгнення РФ до України

f367aa7be5cc88f2c44722b7d93e0405
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Українська розвідка прогнозує, що Росія може наважитися на повномасштабне вторгнення в Україну вже у січні-лютому наступного року. Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов показав можливі сценарії російського наступу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю глави розвідки для видання Military Times.

Скільки військ РФ навколо України

За даними розвідки, станом на 20 листопада 2021 року поблизу українських кордонів та на окупованих Росією територіях було розміщено:

  • 90 тисяч російських військових;
  • 1200 танків;
  • 2900 одиниць бронетехніки;
  • 28 медичних підрозділів;
  • 1600 одиниць артилерії;
  • 330 літаків;
  • 240 вертольотів;
  • 75 кораблів;
  • 6 субмарин.

Де розміщені російські підрозділи

Наразі два армійські корпуси перебувають на окупованій території Донецької та Луганської областей, в прикордонній Ростовській області стоїть російська армія, а ще один військовий підрозділ перебуває у Волгограді. Загалом це 15 батальйонних тактичних груп.

Вздовж кордонів Сумської та Харківської областей розміщена ще одна російська армія, а також танкова та механізована дивізії, що разом становлять 8 батальйонних тактичних груп.

Ще чотири батальйонні тактичні групи противника перебувають біля північних кордонів України. Росія розмістила свої механізовані дивізії та батальйон у Брянській, Смоленській областях, а також на території Білорусі. Крім того, у прикордонних областях Білорусі розміщені три повітряно-десантні батальйони.

На території окупованого Криму, за даними розвідки, сьогодні перебувають дві армії, армійський корпус та Чорноморський флот. Разом вони становлять 13 батальйонних тактичних груп.

Звідки може початися вторгнення

Як прогнозує українська розвідка, наступ противника може початися на півночі, сході та півдні України. Війська з Брянська та Білорусі підуть наступом на Чернігівську область та північ Сумської області. Також на територію Сумської області увійдуть батальйони з Воронежу.

Не виключається і напад повітряно-десантних батальйонів з Білорусі на Рівненську та Житомирську області.

Наступ на Харківську область можливий відразу з двох напрямків - з території РФ та окупованих районів Донбасу. Крім того, розміщені на Донбасі війська разом з силами противника з Криму спробують захопити приморську частину Запорізької області, щоб утворити сухопутний коридор між Кримом та ОРДЛО.

Розвідка також прогнозує напад російського морського десанту на Одесу та Херсон. На цей напрямок Росія може кинути відразу 12 батальйонних тактичних груп.

Загалом, згідно з опублікованим сценарієм розвідки, Росія може спробувати захопити прикордонні північні, східні та південні області України, поділивши територію нашої держави практично по Дніпру.

У Володимира Путіна відреагували на заяви Заходу про те, що Росія вже незабаром може спробувати напасти на Україну. У Кремлі вважають, що на тлі цього слід очікувати на "провокації", повідомляє 24 канал.

Відповідну заяву про застереження США та Європи щодо атак Москви в ефірі одного із пропагандистських російських каналів зробив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков.На запитання про те, чи побоювання міжнародної спільноти щодо нападу Росії на Україну взимку 2022 року змушують задуматися про можливість провокації, Пєсков відповів: "Цього не можна заперечувати". На думку представника Кремля, "істерика нагнітається штучно".

Звинувачують у якійсь незвичайній військовій активності на нашій території ті, хто пригнав свої збройні сили через океан. Тобто США, – зазначив речник Путіна. Далі він традиційно спробував перекласти провину і на Україну та пригрозив "наслідками".

"Україна, найімовірніше, добивається чергової спроби розпочати силове розв'язання власної проблеми. Створити ще одне лихо для самих себе та для всіх у Європі", – зазначив Пєсков.

Українська сторона, на його погляд, нібито сама провокує агресію "під прикриттям навчань НАТО, кораблів Альянсу в Чорному морі, американських, британських солдатів у регіоні".

В той же час міністр оборони Олексій Резніков не вірить, що Росія наважиться на відкрите вторгнення на територію України, пише ТСН.

Резніков вважає, що напад малоймовірний, адже Україна може дати відсіч. У відповідь на питання про великий наступ Росії і захоплення територій він коротко відповів: "Не вірю в це".

"Наші збройні сили на високому рівні, особливо Сухопутні війська. Я мав честь з генералом Залужним головнокомандувачем чотири дні провести в ООС, спілкуватись з командирами, солдатами бути в окопах. Там настрій абсолютно бойовий, впевнений в собі, люди вміють захищати країну", - сказав Резніков.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: