Чоловіча збірна України вперше в історії виграла командний чемпіонат Європи з шахів

шахи2
фото: ECU Press

Українці були чинними віцечемпіонами континенту, але ще жодного разу не здобували «золото».

У словенському Чатежі завершився командний чемпіонат Європи з шахів. У ньому брали участь і чоловіча, і жіноча збірні України, і для перших відкритий турнір завершився перемогою.

Про це пише Суспільне.

Чоловіча команда виступала в складі Антона Коробова, Андрія Волокитіна, Юрія Кузубова, Кирила Шевченка та Володимира Онищука.

Українські шахісти заробили в сумі 14 очок, здобувши п'ять перемог і чотири нічиї. Команда не зазнала жодної поразки. Стільки ж балів набрала Франція, проте українці виявилися кращими за додатковими показниками. У французів було більше перемог – сім, але вони мали й дві поразки та завершили змагання зі "сріблом". "Бронзу" здобула Польща.

Це перша перемога чоловічої збірної України на командному чемпіонаті Європи в історії. Раніше максимумом було друге місце: в 1992 і 2019 роках.

Крім того, Андрій Волокитін додатково завоював особисте «золото» на другій дошці.

Жіночу команду України представляли Анна Музичук, Анна Ушеніна, Юлія Осьмак, Наталя Букса, Інна Гапоненко та Наталя Жукова.

Гравчині набрали 12 очок. Вони також мали на рахунку п'ять перемог, але припустилися двох поразок і двічи зіграли в нічию. Шахістки також заробили однакову кількість очок із іншою збірною – Азербайджаном, проте в цьому випадку додаткові показники були не на користь українок. Чемпіонками стали росіянки, а Грузія посіла друге місце.

Таким чином українки другий чемпіонат Європи поспіль лишилися без медалі. Востаннє вони були в призерках у 2017 році: тоді здобули "бронзу". А в 1992 і 2013 роках жіноча збірна України була чемпіонкою континентальної першості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: