«Чорна п'ятниця»: як не втрапити у пастку маркетологів і зберегти заощадження

IMG_8323-696x464
Цього року "Чорна п'ятниця" припадає на 26 листопада. Фото з архіву редакції, ілюстративне

Більшість покупок під час масштабних розпродажів стають непотрібними упродовж місяця.

Нинішнього року «чорна п'ятниця» припадає на 26 листопада, а деякі крамниці ще напередодні оголосили про шалені знижки, які подекуди сягають дев'яноста відсотків.

ІА Дивись.info розповідає все, що варто знати про цей день і як не втрапити у паску, витративши всі гроші.

«Чорна п’ятниця» — це щорічний масштабний розпродаж, який став традицією не тільки у США, а й в Україні. Оскільки розпродаж цей регулярний, підготуватися до «чорної п’ятниці» можна завчасно», - каже аналітикиня агенції комунікацій «ВАРТО» Марина Швидка.

Як виникла чорна п'ятниця

Автором самої ідеї розпродажів вважають американця Френка Вулворта (1852-1919). Мовчазний сільський хлопець влаштувався продавцем у магазині в місті Ланкастер (штат Пенсильванія). На той час цінників у крамницях не було, і продавець повинен був хитромудрими способами визначити рівень платоспроможності клієнта перед тим, як озвучити йому вартість товару. Вулворту це не подобалося і якось, коли головного продавця не було, Френк вивалив на прилавок увесь сезонний товар, поставивши табличку «Все по 5 центів». Це й був перший розпродаж. Згодом розпродажі дедалі частіше брали свій початок на День подяки. Дата символічна – місяць до Різдва, а відтак, саме час шукати подарунки близьким та рідним.

«Чорною п’ятницею» День подяки почали називати вже у 1980-их. Термін, кажуть, вигадали американські поліцейські, і пов’язаний він був не з розпродажами, а із заторами на дорогах. Цього дня усі поспішали до родичів, і на дорогах виникали неймовірні затори. І лише в 90-их термін став асоціюватися безпосередньо із торгівлею. Справа в тому, що доходи в бухгалтерських книгах тоді записували чорним чорнилом, а видатки – червоним. Відтак, у День подяки завдяки знижкам звіти «чорніли доходами».

2013 року ця подія дісталася й до України. Вважається, що саме тоді вперше магазини надали масово знижки. Середньостатистичний український покупець витрачає цього дня близько трьох тисяч гривень. Статистика стверджує: продажі під час «чорної п’ятниці» становлять 1300%, порівняно з п’ятницею звичайною (тобто зростають у 13 разів). Лідер серед покупок – одяг, на другому місці – взуття, на третьому – техніка та електроніка.

ілюстративне фото

У свіжому опитуванні аналітиків Picodi, проведеного упродовж 15-31 жовтня нинішньго року та з 28 серпня по 13 вересня торік, йдеться, що, згідно із даними Google Trends, кількість запитів, пов’язаних з розпродажами Black Friday, минулого року зменшилася на 37%. В Україні пік інтересу до Чорної п’ятниці припав на 2018 рік, а зниження інтересу було зафіксовано вже в 2019 році.

Торік тільки 59% українців брали участь у масштабних розпродавжах, інші ж не робили покупки із різних причин.

  • 24% не хотіли нічого купувати,
  • 13% поскаржилися на непривабливі знижки,
  • 9% – на відсутність цікавих товарів зі знижкою.

На зниження інтересу до розпродажів вплинула і пандемія: деякі покупці уникали скупчення людей (7%), а інші перебували в нестабільній фінансовій ситуації (21%). Натомість 26% анкетованих просто забули про «Чорну п’ятницю».

За результатами анкетування, українці ставляться до розпродажів Black Friday радше позитивно, ніж негативно. 45% українців впевнені, що цього дня можна зробити покупки на дуже вигідних умовах. 43% не сумніваються, що чорна п’ятниця – найкращий розпродаж року, а для 34% кажуть, що Black Friday — чудова нагода придбати дорогі товари за привабливою знижкою.

Фото з архіву редакції

Однак не варто нехтувати думкою 27% респондентів, які звертають увагу на маніпуляції з цінами, коли перед початком знижок вартість підвищується, а потім «знижується» до попереднього рівня.

20% вважають, що в «чорну п’ятницю» магазини роблять знижки лише на нецікавий або застарілий товар, а 17% відповіли, що розмір знижок у Black Friday не відрізняється від інших розпродажів.

Середньостатистичний покупець готовий витратити на розпродажі Black Friday 3700 гривень, а 2020 року ця сума становила 3800 гривень.

Як не витратити всі гроші у дні розпродажів

Найпростіша рекомендація: готувати список бажаних покупок за місяць-півтора до дня розпродажу та моніторити вартість, щоб точно знати, чи справжньою є знижка, яку пропонує продавець — тоді ви будете чітко розуміти, заощаджуєте ви на покупці чи ні», - радить аналітикиня агенції комунікацій «ВАРТО» Марина Швидка.

І радить відкласти гроші та розпланувати орієнтовний бюджет на «чорну п’ятницю» заздалегідь — тоді вдасться уникнути компульсивних покупок протягом розпродажу та фінансової кризи після нього.

«До того ж якщо ви будете розуміти, що готові витратити тільки обмежену суму грошей, то ризик купити непотрібні речі тільки тому, що вони продаються з привабливою знижкою, значно менший», – пояснює Марина Швидка.

З її слів, «чорна п'ятниця» часто розтягується маркетологами на цілий тиждень, оскільки цей період, поруч з новорічними святами, Днем всіх закоханих та 8 березня, — час жнив для рітейлу. Рекламні бюджети в цей період злітають до небес. Реклама буде переслідувати споживача всюди: від бордів та телебачення, до e-mail та соціальних мереж. До того ж період «прогріву» цільової аудиторії починається днів за 10 до старту «розпродажів».

«Рекомендується в цей період фільтрувати інформацію та зменшити кількість часу онлайн. Це дозволить тримати голову холодною та виважено підходити до покупок. Користуючись цими простими порадами та завчасно підготувавшись до покупок, ваш шопінг у «чорну п’ятницю» пройде успішно та результативно», - радить наша співрозмовиця.

Маркетинг і здоровий глузд

Загалом «чорна п'ятниця» – це вигідно як для продавців, бо вони мають змогу збільшити виручку та зменшити кількість залежалого товару на складах, так і  для покупців, які за умови дотримання так званих правил обережності покупця, мають можливість придбати омріяний товар (хоч і часто минулих моделей та колекцій) за зниженою ціною, розповідає фінансовий аналітик Богдан Слуцький.

«По-перше, варто підкреслити, що «чорна п'ятниця» — це гарний маркетинговий інструмент для продавців, щоби реалізувати увесь зайвий товар, який залежався на складах (наприклад, одяг з минулих колекцій, гаджети більш старих моделей тощо). Саме на такі товари, як правило, встановлюються додаткові знижки. При цьому, безумовно, в збиток собі товари продавати ніхто не буде (у тому числі, якщо йдеться про імпортні речі). Ураховуючи це, українцям треба бути уважними під час купівлі таких акційних товарів», - додає він.

Чи можливо повернути товар, придбаний за суперакційною ціною

У розпал «чорної п’ятниці» радість від здійснення покупки з величезною знижкою може змінитися розчаруванням від того, що омріяна річ виявилася неякісною. І хоча деякі продавці запевняють, що акційний товар поверненню не підлягає, насправді це можливо, кажуть у Міністерстві юстиції України.

«Перш ніж придбати товар, запитайте у продавця про акційні товари – причини зниження його ціни. Адже акційні пропозиції можуть стосуватися товару із певними дефектами», – пояснюють у відомстві.

Якщо ви купили акційний товар, а потім виявилося, що він має суттєві недоліки, про які вас не попередили у магазині, ви можете на підставі ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» звернутися з вимогою повернути кошти за товар неналежної якості або обміняти на аналогічний товар належної якості.

Якщо ж продавець попередив вас, що товар має певні недоліки, але ви все одно спокусилися на привабливі «мінус 70%», у такому разі ви не маєте права вимагати повернути за нього кошти або обміняти його на товар належної якості на підставі ст. 8 Закону.

Для того, щоб повернути неякісний товар, необхідно пам’ятати, що неналежна якість товару має бути виявлена протягом гарантійного строку. Найчастіше строк зазначається в гарантійному талоні, але це може бути і паспорт товару, етикетка тощо. Якщо гарантійні строки не встановлені, то неякісний товар можна повернути протягом 2 років, а об’єкти будівництва – не пізніше 10 років від дня передачі їх споживачеві.

А щодо придбання товару поштою

У такому разі, а також коли час укладення договору купівлі-продажу та час передачі товару покупцю не збігаються, гарантійний строк обчислюється, починаючи від дня передачі товару, а якщо товар потребує спеціальної установки, підключення чи складення – від дня їх здійснення. У покупця має бути в наявності розрахунковий документ. А для товарів, на які встановлено гарантійний строк, – технічний паспорт чи інший документ, що його замінює, з позначкою про дату продажу. Якщо чек втрачено – його можна відновити.

Згідно із чинним законодавством України, інформація про продаж товару має зберігатися у продавця протягом трьох років. Покупцю, аби отримати дані про продаж товару, необхідно звернутися до продавця із письмовою заявою, а продавець протягом 30 днів має надати письмову відповідь.

«Вимоги споживача не будуть задоволені, якщо продавець чи виробник доведуть, що недоліки товару виникли через порушення споживачем правил користування товаром або його зберігання. Тобто товар приймуть назад або обміняють, якщо поломка сталася не з вашої вини», – додають в Мін’юсті.

Таким чином, якщо гарантійний термін не закінчився, а товар зламався, і не з вашої вини, ви можете висунути до продавця одну з таких вимог (ч. 1 ст. 8 Закону):

  •  пропорційного зменшення ціни;
  • безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Однак якщо протягом гарантійного строку були виявлені істотні недоліки, які виникли з вини виробника (продавця), або фальсифікація товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, ви маєте право за своїм вибором вимагати від продавця (виробника) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми; вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: