Музей Прадо повідомив, що Леонардо да Вінчі не писав «Спасителя світу»

ісус
фото з відкритих джерел

У Національному музеї Прадо в Мадриді відкрилася виставка «Леонардо та копія «Мони Лізи». У її каталозі авторство картини «Спаситель світу» приписують невідомому автору.

Про це повідомляє Your art, пише Суспільне.

Ця картина датована 1500 роком. Вона стала найдорожчою в світі, попри те, що навколо неї давно ведуться дискусії про те, що Леонардо Да Вінчі не писав її.

У 2017 році полотно придбав саудівський принц Бадер бін Абдулла бін Мохаммед бін Фархан аль-Сауд за 450 мільйонів доларів. Це стало рекордом серед усіх можливих аукціонів мистецтв.

У каталозі виставки роботу назвали «версією Кука» на честь британського колекціонера Френсіса Кука, який придбав її у 1900 році. Експерти сумніваються в оригінальності картини, а кураторка мадридського музею Ана Гонсалес Мозо вважає найближчою до втраченого оригіналу іншу копію — «версію Гане», що перебуває в анонімного колекціонера, який придбав її за 332 тисячі доларів.

«Спаситель світу» багато років не вдається встановити, хто автор роботи. Її приписують італійському художнику Леонардо да Вінчі, і довгий час вважали втраченою. Також є версія, що картину замовив король Франції Людовик XII. Кілька ескізів роботи зберігаються у Віндзорському замку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: