Дорогий продукт, або Чого очікувати від вартості соняшникової олії ще цього року

700x371-60f8121717cbd
Імовірно, за літр соняшникової олії українцям доведеться платити по сто гривень

На прилавках українських крамниць соняшникова олія подорожчає ще цього року. Вартість продукту коливається кілька разів на рік і на це є кілька причин.

ІА Дивись.info з'ясувала, що буде з цінами і коли вартість олії знову піде на спад.

Напередодні член «Української ради бізнесу» Станіслав Таршин заявив, що за літр соняшникової рафінованої олії українці невдовзі віддаватимуть із гаманця по сто гривень.

За його словами, зростання ціни обумовлено збільшенням вартості природного газу майже у 2,5 раза. Через це собівартість виробництва для підприємств олійно-жирової галузі зросте на 5-10%.

Водночас заступник директора ТОВ «Реал-тренд» Сергій Гриценко каже, що подорожчання не уникнути, втім, не вважає його критичним, називаючи традиційним у нинішньому сезоні.

«Не знаю, звідки інформація про суттєве подорожчання олії. Ринкова ситуація дійсно надає підстави говорити про стабільне здорожчання олії цього сезону. Основним чинником є, як і завжди, зовнішній попит на продукцію нашої олійно-жирової галузі. 95% вітчізняної соняшникової олії експортується. На світовому ринку здорожчають всі олії, насамперед пальмова і соєва, що автоматично призводить до зацікавленості покупців вітчізняною олією, яка є відносно «преміальним» продуктом щодо згаданих мною видів олій. Але незважаючи на те, що ціни на базисі FOB чорноморські порти досягли 1430 доларів, це все одно ще значно нижче минулорічного максимуму у 1700 доларів», - коментує він для ІА Дивись.info.

Україна входить у трійку найбільших виробників та екпортерів олії у світі. Попри це нинішнього році ціни на продукт на внутрішньому ринку підскочили удвічі. І наразі самі українці купують найдорожчу соняшникову олію в Європі, вважає Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП).

«Ситуацією вже начебто зацікавився Антимонопольний комітет. Проте, на мою думку, потрібно дивитися ширше. Здорожчання цін на продукцію в агросекторі, особливо в переробній галузі, мають пряму залежність від зростання тарифів на енергоресурси. Першими удар прийняли підприємства-виробники мінеральних добрив. 80% сировини у процесі їх виробництва – це природний газ. Зупинився припортовий завод. Інші підприємства або значно зменшили обсяги, або також призупинили роботу. Однозначно це вплинуло і на їх цінову політику, адже означені фактори закладаються в собівартість продукції. Дефіцит добрив, їх висока ціна, натомість, впливають на врожайність. Це відкладена проблема, яка ще проявиться в 2022 році, напередодні посівної і в час збору врожаю», - пояснює наш співрозмовник.

Він вважає, що ціни на соняшникову олію підскочать на 20-30%.

«Звичайно, ділові організації розраховують, що уряд дослухається до пропозицій промисловців і вже зараз почне впроваджувати компенсаторні заходи, працюючи на випередження», - додає Анатолій Кінах.

Передовсім, говорить він, йдеться про збільшення видобутку власного газу, собівартість якого оцінюється в 2-3 гривні за кубометр. Це здешевить енергоресурс для промислового і побутового споживача. Також для індустрії потрібні антикризові заходи – кредити під 1-2%, як це є в Європі, стабільне податкове поле тощо.

«Головне завдання – вирівняти умови для українського та європейського виробника. Іноземні виробники олії можуть дозволити собі утримувати ціну навіть попри здорожчання газу саме через ці причини», - додає фахівець.

Натомість Сергій Гриценко вважає, що далі зростання цін на цей продукт ще триватиме.

«Однак досягти, а тим паче «перестрибнути» торішні показники, ймовірно, не вдасться. Причина, як на мене – достатній врожай насіння соняшника в Україні та РФ, який поступово, незважаючи на стримування сільгоспвиробниками продажів, потрапляє на ринок та задовільняє досить гарячий попит», - зазначає він.

Нині ж в українських крамницях пляшку олії можна придбати за 50-70 гривень і це вартість восьмиста-дев'ятиста мілілітрів. У Європі тим часом українська олія дешевша щонайменше вдвічі.

Анатолій Кінах порівнює, що в Польщі вона коштує 44 гривні за літр. При тому, каже він, кардинально відрізняється і рівень заробітних плат, причому не на нашу користь.

«Дійсно, в багатьох країнах ціни на соняшникову, насамперед українського  походження (обсяг нашого експорта – це половина світової торгівлі соняшниковою олією - авт.) можуть бути нижчими, але причиною є не наявність якихось спекуляцій чи змови вітчизняних виробників, а в банальній різниці режимів оподаткування між нашою і, наприклад, якоюсь із європейських країн. Справа в тому, що суттєвою часткою в ціні товару в нашій країні є ПДВ, який у європейських країнах саме на продукти харчування є значно нижчим (від 4%). Тому можно стикнутися з парадоксом, коли олія, вироблена із нашої сировини, перевезена на тисячі кілометрів, за неї сплачені всі митні платежі, а коштує вона дешевшою, ніж у магазині біля дверей виробника, який цю олію розлив», - пояснив Сергій Гриценко.

Тим часом олія може здешевшати, тільки є умови, зазначають в асоціації «Укроліяпром».

На ціну соняшникової олії впливають низка факторів, зокрема вартість нафтопродуктів і енергоносіїв, а також біопального.

«Наприклад, попит на біодизель сьогодні оцінюється на рівні 1600 доларів/тонна, і на його виготовлення йде близько 47 мільйонів тонн олії. Ось ці фактори і впливають на рівень цін», — розповіли представники Асоціації фаховому виданню AgroPolit.com.

Експерти вважають, що ціни на соняшникову олію можуть знизитися, якщо впадуть ціни на нафтопродукти. При цьому уточнюється, що ціна повинна впасти хоча б на 20-30 доларів. Аналітики прогнозували подальше зростання ціни в листопаді. В середньому до кінця місяця очікувалося підвищення ціни на 2-3%.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: