В Івано-Франківську під час обстежень у їдальнях виявили стафілокок

їжа
фото ілюстративне

Санітарні дослідження проводилися більш ніж у 600 закладах.

Під час позачергових обстежень у франківських дитячих їдальнях, які проводилися з 8 по 19 листопада, виявили патогенний стафілокок. Загалом на дотримання санітарних норм перевіряли 1578 працівників харчоблоків у 625 закладах.

По це повідомляє Івано-Франківській обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ.

Обстеження виявило патогенний стафілокок у 180 осіб, що становить 11,4% від загальної кількості перевірених працівників.

«У 2021 році своєчасно пройшли медогляди тільки 58,2% працівників з усіх обстежених, у 2020 році – 15,1 %», - повідомили у центрі.

Крім того, під час обстеження було виявлено, що у 2021 році 11 осіб влаштували на роботу без попереднтого проходження медичного обстеження.

«Про виявлені позитивні результати направлені повідомлення керівникам закладів, у відділи освіти та територіальні управління Держпродспоживслужби для відсторонення виявлених носіїв від роботи для проведення санації та повторного лабораторного обстеження», - запевнили у центрі.

Стафілококове отруєння посідає перше місце в світі серед харчових отруєнь. Причина його виникнення –  потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до нього надзвичайно висока - отруєння настає у 90% постраждалих, які вживали заражену їжу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: