Що має виконати Україна в межах меморандуму з МВФ

мвф

Міжнародний валютний фонд оприлюднив тексти Листа про наміри та Меморандуму за результатами завершення першого перегляду Програми «Стенд-бай» для України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«Меморандум містить плани щодо подальших заходів для впровадження структурних реформ у 2022 році. Зокрема щодо реформ в грошово-кредитному, податково-бюджетному і фінансовому секторах», - сказано в повідомленні.

На сайті «Мінфін» розповіли про дванадцять структурних «маяків» для України

У межах оновленої програми Україна взяла на себе низку зобов'язань, встановивши часові рамки для їх виконання. Загалом в меморандумі зазначено 12 «маяків», 8 з яких треба виконати до наступного перегляду програми, запланованого на початок березня.

  • Бюджет на 2022 рік. До кінця листопада Україна має затвердити бюджет на 2022 рік із загальним дефіцитом у розмірі 3,5% ВВП, як це було погоджено з МВФ.
  • Наглядова рада держбанків. До кінця листопада необхідно скасувати послаблення критеріїв відбору представників держави в наглядових радах державних банків.
  • Наглядова рада держбанків. Потрібно затвердити плани наступності із зазначенням термінів для наглядових рад кожного з держбанків в рамках стратегій фінустанов на 2021−2024 роки.
  • «Ковідний фонд». До кінця року необхідно завершити та опублікувати аудит видатків з «ковідного» фонду.
  • Банківський нагляд. НБУ до кінця грудня має ухвалити план дій із зазначенням термінів, за погодженням з МВФ, для підвищення професійного рівня банківського нагляду.
  • Генпрокуратура. Офіс Генерального прокуратура має опублікувати піврічний звіт про результати кримінальних розглядів щодо колишніх власників, менеджерів та інших пов'язаних сторін у кожному банку, виведеному з ринку з початку 2014 року.
  • Приватизація держбанків. До кінця січня 2022 року Кабінет міністрів повинен затвердити дорожню карту, в якій викладе кроки, необхідні для виведення Приватбанку та Ощадбанку на ринок для часткової або повної приватизації.
  • Повернення активів збанкрутілих банків. У лютому необхідно ухвалити і опублікувати комплексний стратегічний документ і план дій щодо повернення активів збанкрутілих банків.
  • САП. Ухвалення законодавчих змін щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • База даних споживачів газу. До кінця березня 2022 року потрібно розробити та надати всім постачальникам газу бази даних споживачів з усією інформацією, необхідною для виставлення рахунків домогосподарствам.
  • Вища рада правосуддя. У квітні потрібно завершити разову перевірку діючих членів Вищої ради правосуддя (ВРП) Радою з етики відповідно до положень нового закону про ВРП.
  • Наглядова рада «Енергоатом». До кінця травня необхідно призначити наглядову раду «Енергоатому» з більшістю незалежних членів, обраних відповідно до прозорої процедури.

Натомість виконання положень Меморандуму надасть змогу до кінця дії Програми отримати решту коштів від Фонду ($2,2 мільярда) для забезпечення макроекономічної стабільності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: