Обвал будинку у Дрогобичі: суд закрив справу проти двох комунальників (фото)

IMG_0622
Фото з архіву редакції.

Дрогобицький міськрайонний суд закрив кримінальну справу проти двох комунальників через обвал будинку 28 серпня 2019 році, коли загинуло восьмеро людей, а 82 особи були визнані потерпілими. 

Дрогобицький міськрайонний суд закрив кримінальну справу проти двох комунальників через обвал будинку 28 серпня 2019 році, коли загинуло восьмеро людей, а 82 особи були визнані потерпілими.

Ухвала була оприлюднена 19 листопада.

Суд закрив справу на підставі пункту 10 частини 1 статті 284 КПК України, згідно з якою закінчився строк досудового розслідування, про це йдеться у постанові.

Головному інженеру комунального підприємства «Управитель «Житлово-експлуатаційне об’єднання Дрогобицької міської»» Ростиславу Петречку та майстру дільниці Ростиславу Дацишину були пред'явлені підозри у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Проте прокуратура пропустила граничний термін скерування обвинувального акту до суду.

В ухвалі суду йдеться, що обвинувальний акт був складений та підписаний 24 липня 2020 року, тобто в останній день строку досудового розслідування. А до Дрогобицького міськрайонного суду його направили 30 липня 2020 року.

Цивільний позов постраждалих про відшкодування шкоди, завданої внаслідок обвалу будинку, також залишився без розгляду.

У ході досудового розслідування встановлено, що можливою причиною обвалу будинку є просідання цегляної кладки внаслідок неналежної якості цегли. Також слідчі з’ясували, що мешканці зверталися у комунальне підприємство, на балансі якого перебував будинок, і скаржились на воду у підвалах, тріщини на стінах у квартирах, але жодної перевірки не було проведено.

Фото з архіву редакції.

Як йдеться в ухвалі, від 24 червня 2021 року, потреба у накладені арешту на будинок відпала, оскільки і надалі продовжується руйнування під впливом зовнішніх факторів деяких конструкцій вказаного будинку, що призводить до його подальшого обвалу, а тому існує реальна загроза для життя і здоров’я жителів міста.

18 липня нинішнього року обвалилася ліва частина другого під’їзду будинку.

Фото: Дрогобицька міська рада.

Як повідомила Дрогобицька міська рада, 1 вересня аварійний будинок таки демонтують. Від методу контрольованого підриву будинку відмовилися.

«Є рішення виконавчого комітету щодо пошуку рішень його демонтажу. На сьогодні шукаємо оптимальні за ціною і безпечністю способи його демонтажу. Будемо намагатися за мінімальні гроші демонтувати цю будівлю, оскільки, відповідно до висновків, вона не може бути відновлена», — розповів начальник департаменту міського господарства Дрогобицької міськради Ростислав Пошивак.

На місці будинку може з’явитись нова будівля або сквер.

Дім – могильник

У ніч на 28 серпня 2019 року в одному з чотириповерхових будинків у Дрогобичі, що на Львівщині, обвалився під’їзд. Внаслідок цього загинули восьмеро людей, ще восьмеро були травмовані. 82 особи визнані потерпілими.

Фото з архіву редакції.

Рятувальники дістали з-під завалів тіла вісьмох людей. Серед загиблих були — 4-річний хлопчик, 20-річна дівчина, четверо жінок віком 44, 64, 79 та 80 років, а також двоє чоловіків віком 42 та 62 роки.

Відразу після трагедії у Державній службі України з надзвичайних ситуацій повідомляли, що причиною аварії став вибух побутового газу. Однак вже за кілька годин там заявили, що вона «є малоймовірною», а інформація про вибух взагалі зникла з офіційних повідомлень.

Фото з архіву редакції.

Як повідомляли місцеві ЗМІ, жителі району, де обвалився будинок, розповідали, що не чули вибуху. В соцмережах людиписали, що в сусідніх будинках вікна залишилися цілими, що вказує на те, що вибухової хвилі не було. Також місцеві мешканці зазначали, що будинок знаходився в аварійному стані, оскільки мав великі тріщини на стінах. Очевидці трагедії повідомляли, що причиною руйнування будинку могло бути втручання в його несучі конструкції.

Фото з архіву редакції.

Всі мешканці були виселені і отримали гроші на придбання нового житла. На це уряд виділив 40,7 мільйона гривень.

Софія ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: