Сутичка між Зеленським і Бутусовим: у чому президент звинуватив журналіста 

630_360_1637930357-416
Пресмарафон президента Зеленського 26 листопада 2021 року. Фото: Офіс Президента

«Верховний головнокомандувач», звинувачення у загибелі українських бійців на Донбасі, співпраця із Коломойським. На пресмарафоні 26 листопада між президентом України Володимиром Зеленським та журналістом Юрієм Бутусовим сталась словесна сутичка.

ІА Дивись.info занотувала найголовніше.

Варто сказати, що на пресмарафон, який влаштував Зеленський, присвятивши його екваторові каденції, були запрошені не всі представники ЗМІ. А також акредитацію на захід не оголошували, саму подію анонсували надвечір 25 листопада — менш як за добу до початку. Станом на 17.00 годину пресмарафон ще триває (попередньо він його мали закінчити о 15.00).

Бутусов VS Зеленський

Верховний головнокомандувач

Між головним редактором видання Цензор.нет Юрієм Бутусовим та президентом сталася словесна перепалка.

Бутусов: «Пане верховний головнокомандувачу, 16 червня 2020 року ви призначили на нову посаду начальника комітету з розвідки — тобто керівника всієї розвідки — Руслана Демченка. Це колишній заступник міністра закордонних справ часів Януковича, співавтор ганебних Харківських угод, які віддали Крим росіянам. Це людина, яку ви призначили всупереч закону про люстрацію і незаконно викреслили зі списку люстрованих. Після його призначення, 1 липня, було одразу провалено спецоперацію з постачання клістронів в Україну. 8 липня був провал спецоперації із захоплення тюрми «Ізоляція», була теж затримана і розкрита наша група — ГУР МО. І вже 29 липня була провалена спецоперація по вагнерівцях. Уже після звільнення пана Бурби, у тому ж 2020 році було провалено ще кілька спецоперацій ГУР МО, уже без Бурби».

Зеленський: «Тобто до цього, за всі провали, про які ви сказали, відповідав Бурба, чи правильно я розумію».

Бутусов: «Ви мені не дали поставити запитання, пане президенте».

Зеленський: «Їх дуже багато».

Бутусов: «Послухайте, я вас ще нічого не запитав. Я вам просто викладаю факти, які ви мали б як головнокомандувач знати».

Зеленський: «Я верховний головнокомандувач».

Бутусов: «Так, це дуже важливо. Я можу закінчити?»

Зеленський: «Просто це різні речі: головнокомандувач і верховний головнокомандувач».

Бутусов: «Я дуже радий, що ви вже вивчили. Це дуже добре. Значить, я закінчу все ж таки, бо люди мають знати».

Відповідальність за життя і смерті

Згодом президент Зеленський заявив, що журналіст Юрій Бутусов людина, котра працювала на олігарха Ігоря Коломойського й він образився, бо не отримала посади у Міністерстві оборони України.

Натомість журналіст відповів, що президентові має бути соромно за ці слова і глава держави перекладає свою відповідальність на інших.

«Пан Бутусов, ви мені кажете про відповідальність за життя і смерті людей. За останній тиждень щоденно дві-три міжнародні розмови, включаючи керівництво ЄС, США, Британії, я проводжу через вас. Ви перша людина, яка показала інформацію про відповідь нашого українського дрона по незаконним формуванням окупованого Донбасу...», – сказав Зеленський.

І додав, що хоче нагадати Бутусову дещо, коли той пише щось про олігархів.

«Коли я став президентом, ми з вами зустрічалися у студії «Кварталу 95» і вас до мене привів товариш Богдан. Він сказав: «Ось людина, котра працювала на Ігоря Валерійовича Коломойського і Корбана, коли ті захищали Дніпропетровську область». Тоді ми були з вами у нормальному діалозі, як будувати країну, які є питання у Міноборони, але вам не дали ніякої посади пан Бутусов. На це ви і розізлилися», - говорить він.

Відповідаючи на питання журналіста щодо дронів, Зеленський відповів, що «на його совісті (Бутусова - ред.) смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами».

А також глава держави заявив, що РНБО ввела санкції проти контрабандистів, серед яких є спонсор Бутусова. Президент звинуватив журналіста у тому, що саме він опублікував інформацію щодо вагнерівців, яку отримав від колишнього глави розвідки Василя Бурби.

Бутусов вимагав, аби президент пояснив зриви спецоперацій розвідки після призначення голови комітету з розвідки Руслана Демченка, який, за даними «Схем», 2010 року лобіював «Харківські угоди».

Юрій Бутусов відповів: «Ви (до Зеленського – ред.) нічого не знаєте і дуже багато брехні про зрив спецоперації розповсюджуєте. Все, що ви тут розповіли, брехня. Ви це говорите, щоб не відповідати за себе, за Єрмака, за Демченка. Ваша тактика така — оббрехати людей, які про щось пишуть і просто собі весело піти».

Та додав, що на відміну від Зеленського, Демченка, Єрмака, які мають відповідати за зрив спецоперації, журналіст одразу дав покази ще у вересні 2020 року у ДБР.

«Я дуже прошу, щоб усі ваші фантазії, які ви розповсюджуєте на всю країну, ви хоча б раз розповіли на допиті слідчого, бо керівництво державою під час війни це не «Квартал» і вам треба це вивчити. Дуже прикро і соромно, пане президенте», - сказав журналіст.

З’ясування стосунків між журналістами

Після всього цього телеведуча «1+1» Наталя Мосейчук вичитала журналіста Юрія Бутусова за те, що йому «було соромно за презедента».

Телеведуча перепросила президента за «маленьку дискусію» і звернулася до Бутусова.

«Юра, я не можу підтримати цей тренд «мені соромно», і цей квест. Коли лідери громадських думок починають говорити «мені соромно» в обличчя президенту. Тому що мені соромно за все, що відбувається зараз. Я бачила виступи Тоні Блера, прем'єр-міністра Британії, я бачила виступи Альберта Гора, вони говорили про екологію і про освіту. А ми говоримо про чортзна-що, розумієте. І мусимо жити в цій прекрасній і нещасній країні, а я хочу жити в іншій. Я не хочу, щоб президент цієї країни продовжував риторику «стадіон так стадіон». Я не хочу цієї боротьби з Порошенком. Вона обридла всім, Юр. Країна валиться», - заявила вона.

Натомість, президент попросив Бутусова «припинити риторику».

«Ви зараз говорите з президентом України. Припиніть, будь ласка, цю риторику. Ви розмовляєте з президентом України - народом обраним, законно обраним. Ви зараз не на площі за гроші з плакатом. Вас запросили за цей стіл як лідера думки - про що сказала Наталя. Ви запитали - я відповів», - сказав він.

Нагадуємо, сьогодні президент Зеленський скликав пресмарафон із нагоди екватору своєї кадеції. Сюди запросили близько тридцяти журналістів вітчизняних і закордонних ЗМІ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: