Квартира на Новий рік: скільки коштуватиме оренда та в яких містах дешевше

IMG_4731-696x464

Українці вже почали готуватись до святкування Нового року, завбачливо шукаючи, де можна орендувати квартиру для великої компанії на добу, а то й на довше. Традиційно, виняйняти помешкання на свята коштуватиме дорожче, ніж зазвичай, водночас ціна у різних містах відрізнятиметься.

ІА Дивись.info запитала в експертів із нерухомості, що буде із вартістю житла у Новорічну ніч та з'ясувала, у яких містах привабливіші ціни.

«Оренду житла на новоріччя зазвичай відносять до сегменту подобової оренди. Щороку вартість оренди квартир та приватних садиб з 28 грудня по 3 січня зростає в середньому на 50-70%, що зумовлено збільшенням попиту», - пояснює президент фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта.

І додає, що в окремих регіональних центрах, таких як-от Львів, Київ та Одеса таке зростання може сягати 100-200%.

«Зростання цін передовсім зумовлено попитом. Проте місце розташування, стан квартири чи будинку, тривалість оренди, а також місто, в якому потенційні орендарі воліють зустріти Новий рік, також суттєво впливають на ціноутворення. Однак варто розуміти, що на тлі пандемії та суттєвих обмежень, наприклад, 2020 року, саме напередодні зимового локдауну, вартість оренди в новорічну ніч залежно від міста та локації (морське узбережжя чи гірська місцевість) зросла в ціні в середньому на 200-300%», - каже він.

Закриття ресторанів та інші пандемічні обмеження стали вагомими факторами, щоб збільшили попит у рази. Нинішнього року, говорить Юрій Піта, ситуація буде дещо іншою.

«Проте ймовірність того, що більшість регіонів перебуватимуть у червоній чи помаранчевій епідемічних зонах досить висока, а звідси - зростання попиту саме на подобову оренду», - пояснює фахівець з нерухомості.

Де хочуть відзначати НР українці

Уже зараз можна прослідкувати, що орендодавці стали збільшувати кількість житлових об'єктів подобово. Яке житло намагаються знайти українці та скільки коштує зараз його орендувати, - дослідили аналітики OLX Нерухомість.

Найпопулярніший напрям для будинку на добу — запит «Карпати». Вже у жовтні його вводили у пошуковому рядку майже 6800 разів. Слідом за ним намагаються знайти дім з басейном, дім з банею та житло у Буковелі.

У найпопулярніших пошукових запитах простежується новорічний настрій мешканців країни та їхнє бажання святкувати 2022 рік на Закарпатті чи за містом. Серед запитів — «дім з каміном», «котедж», «чан», «лазня» та навіть просто «новий рік», «у горах», «ліс».

«Квартиру подобово» вже в жовтні українці шукали майже 51,2 тис. разів.

Пальму першості забирає Київ, на другому місці — Одеса, замикає трійку лідерів Львів. Окрім цього, в списку фаворитів є також Харків та Дніпро.

Поки що, сказано в дослідженні, ціни більш-менш залишаться такими, як і на початку осені, однак вартість повільно зростає.

Однокімнатні квартири

Однокімнатки подобово зросли в ціні на +7% у середньому по країні. Рекордні 20% відчують на собі ті, хто захоче винайняти квартиру у Чернігові, середня ціна там — 500 грн. На 19% у жовтні, порівняно з груднем 2020, збільшилися ціни на найпопулярніші об'єкти — однокімнатки в Києві. У Вінниці цей показник становить 17%. У Дніпрі та Одесі подобова квартира теж стала коштувати трошки дорожче — на 8% та 12% відповідно.

Ближче до свят вже у жовтні порівняно з минулим місяцем зріс попит на однокімнатки в окремих містах. Орендарі стали цікавитися на 41% більше житлом у Чернігові, на 39% — у Хмельницькому, на 21% — у Вінниці.

Двокімнатні квартири

Щодо двокімнатних квартир, то вартість змінилась непомітно — лише 4% в середньому по Україні. Якщо дивитися на перелік лідерів міст за цим критерієм, то у Львові та Вінниці ріст найбільший — на 12,5%. Самі ж орендарі стали проявляти активніший інтерес до об'єктів у Житомирі — на 71%, Миколаєві — 36% й у Хмельницькому — 31%.

Будинки

До новорічних свят орендодавці починають здавати більше будинків. Особливо це помітно у Києві — нині там на 9% зросла кількість пропозицій для тих, хто хоче орендувати подобово. На другому містці — Славське, на третьому — Яремче.

Де знімати квартиру буде вигідніше 

На думку фахівців АФНУ, найбільше зростання короткотермінової оренди варто очікувати у Львові — до 100%, Харкові — до 50-80%, Івано-Франківську та прилеглих гірських селищах – до 200%, в Одесі – до 100%, у Києві – 100-150%.

Проте, зазначає наш співрозмовник, поки що ринок попиту лише формується і кількість охочих залежатиме насамперед від епідемічного стану в країні, соціально-економічних обставин.

«Можна говорити, що ціни будуть сформовані до кінця листопада - на початку грудня. В інших обласних центрах зростання вартості подобового винаймання не перевищить 50-70%», - пояснює він.

Як вигідно зняти квартиру і не облажатися 

  1. Не відмовлятися від віддалених районів. Житло в центрі міста завжди заманливо, але зазвичай ціни на нього в два, а деколи навіть більше разів вищі. Тому, обираючи житло на Новий рік, варто звернути увагу й на віддалені районі, але завжди враховувати інфраструктуру місцевості.
  2. Звертайте увагу на ціни за прибирання. Після гучного святкування вам воно точно знадобиться. Обирайте найбільш вигідний для себе варіант. За ціною за прибирання ви зможете оцінити й апетити орендодавця. Буває так, що вартість прибирання може становити половину добової ціни за проживання.
  3. Перевіряйте на достовірність. Не лінуйтеся вивчати фотографії, відгуки та контакти. Досить вбити в пошук одну з фотографій квартири, щоби дізнатися чи унікальна вона. Читайте відгуки, вони повинні бути різними за обсягом, настроєм і стилістикою. 
  4. Звітні документи та картка. Навіть якщо ви не у відрядженні, а звичайний турист, зверніть увагу на графу надання звітних документів і можливість оплати на картку. Це не гарантує вам стовідсоткову сумлінність власника, але значно підвищує факт того, що вас не обманять і ви не залишитесь у новорічну ніч на вулиці. 

OLX – тут можна знайти окрему рубрику для подобової оренди, є й спецпропозиції до Нового року. 

Booking.com –  тут можна забронювати не лише квартиру, а й квитки до міста, в яке ви направляєтесь.  

ЛУН – на сайті можна обрати бажаний район, дату, а також вказати інші необхідні для вас речі типу джакузі. 

DOBOVO – агентство короткострокової оренди житла. 

Doba – подобова оренда квартир від власників. 

Oneday.ua – інформаційний портал короткострокової оренди. 

Roomer – система миттєвого бронювання квартир подобово.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: