«Омікрон»: що відомо про новий штам коронавірусу

AP_20335589878753-pic905-895x505-31607
Фото з відкритих джерел.

Про новий штам коронавірусу В.1.1.529, який отримав ім'я «Омікрон», світ вперше дізнався з повідомлення з Південно Африканської Республіки 24 листопада 2021 року. 

Про новий штам коронавірусу В.1.1.529, який отримав ім'я «Омікрон», світ вперше дізнався з повідомлення з Південно Африканської Республіки 24 листопада 2021 року.

За останні тижні кількість інфекцій різко зросла, що збігалося з виявленням варіанту B.1.1.529. Перший відомий підтверджений випадок B.1.1.529 був зі зразка, зібраного 9 листопада 2021 року.

Цей варіант має 32 мутації, деякі з яких викликали велике занепокоєння ВООЗ.

Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом у порівнянні з іншими.

Кількість випадків цього варіанту збільшується майже в усіх провінціях Південної Африки. Поточна ПЛР-діагностика SARS-CoV-2 продовжує виявляти цей варіант.  Використовуючи такий підхід, цей варіант був виявлений швидше, ніж попередні сплески зараження, що свідчить про те, що він може бути набагато заразнішим.

На основі представлених доказів, що вказують на негативні зміни в епідеміології COVID-19, лабораторія повідомила ВООЗ, що цей варіант слід позначити як новий варіант коронавірусу, а ВООЗ назвала новий штам «Омікрон».

Попри заклики ВООЗ не обмежувати туризм через виявлення нового штаму коронавірусу у Південній Африці, десятки країн вже відмовилися від авіарейсів з ПАР, а також посилили епідеміологічний контроль на кордонах.

Велика Британія тимчасово призупинила авіасполучення із низкою південноафриканських країн. Йдеться про тимчасову заборону рейсів із Південної Африки, Намібії, Ботсвани, Зімбабве, Лесото та Есватіні. Британським мандрівникам, які повертаються з цих країн, доведеться перебувати на карантині.

Ізраїль також заборонив подорожі з Південної Африки та в’їзд іноземців із регіону, а згодом взагалі закрив кордони на два тижні. Перші можливі випадки зараження новим південноафриканським штамом коронавірусу зафіксували у низці країн Європи, зокрема у Німеччині, Чехії, Нідерландах та Італії.

Влада Індонезії забороняє із 29 листопада в'їзд з восьми країн Півдня Африки та збільшила термін карантину після прибуття для всіх, хто в'їжджають у країну.

Влада США рекомендувала своїм громадянам не відвідувати вісім африканських країн на тлі поширення «Омікрону». Рекомендація стосується ПАР, Ботсвани, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватіні, Мозамбіку і Малаві.

Фінляндія обмежила до 19 грудня в'їзд з країн півдня Африки.

Симптоми «Омікрону» проявлялися в легкій формі на відміну від інших штамів, повідомила лікар з ПАР Анжеліка Кутзі, повідомляє The Telegraph.

За словами лікарки, пацієнти, у яких виявили новий штам, скаржилися на сильну втому, прискорений пульс і високу температуру. При цьому пацієнти з новим штамом, як зазначила Кутзі, найчастіше були молодими людьми. Лікар також уточнила, що у хворих не спостерігалася втрата смаку або нюху.

Новий штам коронавірусу «Омікрон» на сьогодні не виявлено на території України, повідомляє міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Наразі ВООЗ співпрацює з технічними партнерами, щоби зрозуміти потенційний вплив цього варіанту на наші чинні контрзаходи, включаючи щеплення. Вакцини залишаються вирішальними для зменшення тяжких захворювань і смертності, в тому числі проти домінантного циркулюючого варіанту Delta. Сучасні вакцини залишаються ефективними проти важких захворювань і смерті.

Найефективніші кроки, які люди можуть зробити, щоби зменшити поширення вірусу COVID-19 – це дотримуватись дистанції принаймні 1 метр одне від одного; носити маску, яка щільно прилягає; відкрити вікна для поліпшення вентиляції; уникати погано провітрюваних або переповнених місць; тримати руки в чистоті; кашляти або чхати в зігнутий лікоть або серветку; зробити щеплення, коли настане їхня черга.

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: