Повільна стабілізація, або Чому Львівщина досі залишається у «червоній» зоні

IMG_0299-696x464
Фото з архіву редакції, ілюстративне

Епідситуація на Львівщині станом на сьогодні є стабільною.

Про це під час брифінгу 29 листопада розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

«Спостерігається зменшення кількості захворювань та позитивні тенденції щодо кількості осіб, які потребують стаціонарного лікування. Але, за підсумками попереднього тижня, залишається високий відсоток молодих осіб, які звертаються за допомогою та тих, які потребують стаціонарного лікування», - розповів директор департаменту.

Він додав, що станом на сьогоднішній ранок 2415 осіб перебувають на лікуванні у стаціонарах області.

«На жаль, залишається велика кількість осіб, які перебувають у реанімаційних відділеннях, їх близько 100, окрім того, є велика кількість осіб, які продовжують перебувати на апаратах ШВЛ. Сьогодні особливу увагу акцентуємо на тому, що враховуючи і погодні умови, і період, який до нас приходить, період зимових святкувань, вкрай важливо всім дотримуватися правил карантину, не забувати про соціальну дистанцію, носіння масок та вакцинацію», - розповів Орест Чемерис.

Він також нагадав, що є п’ять індикаторних показників захворюваності, визначених постановою Кабміну для віднесення регіону в ту чи іншу зону епіднебезпеки. На Львівщині вже упродовж тижня ці показники є нижчими від крайніх значень «червоної» зони. Проте стабілізація епідситуації відбувається достатньо повільно, відсоток захворюваності знижується повільними темпами, достатньо велика кількість осіб і надалі потребують лікування. Все це стало підставою для звернення минулого тижня Львівської ОДА до уряду про те, що незважаючи на зниження індикаторних показників, Львівщину слід залишити у «червоній» зоні.

Питання виходу з «червоної» зони має знову розглянути державна комісія з ТЕБ і НС. У ЛОДА наразі не знають, чи проситимуть знову відкласти рішення.

«Я був би в цьому питанні стриманим. З іншого боку, в нас тепер є перевага – рішення уряду щодо посилення карантинних обмежень у «жовтій» зоні. Зараз є підстава вимагати сертифікат про вакцинацію для відвідання певних закладів навіть після переходу у «жовту» зону», - пояснив у коментарі ІА Дивись.info Орест Чемерис.

Він вкотре наголосив, що найважливішим зараз є дотримання карантину і вакцинація.

«Вакциновані хворіють легше, ми спостерігали це у критичні моменти навантаження на госпітальну мережу, коли кількість вакцинованих осіб коливалася від 160 до 170 осіб, незалежно від того, скільки осіб перебувало на стаціонарі», - розповів директор департаменту.

Також, як додав він, наразі в Україні і на Львівщині зокрема, не зафіксовано жодного випадку захворювання на новий штам коронавірусу «Омікрон».

«Станом на сьогодні жодних застережень ВООЗ щодо поведінки цього штаму немає. Вірус мутує постійно і продовжуватиме мутувати. З кожною мутацією найважливіше – це відслідковування епідеміологічного ланцюга та підхід до лікування. Особам, які повернулися з країн, де виявили новий вірус, і які мають відповідні симптоми, буде приділятися значна увага для визначення генотипу вірусу. Загальні ж принципи лікування при ковіді, незалежно від мутації вірусу, однакові», - пояснив Орест Чемерис.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: