Як зміни у законі про іноземців вплинуть на зарплати трудових мігрантів у Польщі

1582736372-539

Ухвалення польським Урядом змін до Закону про іноземців дозволить спростити легалізацію перебування та праці трудових мігрантів, що приїжджають до Польщі.

Це полегшить процедури отримання тимчасової посвідки на проживання та офіційного дозволу на працевлаштування (карти побиту) і призведе до збільшення рівня заробітної плати, пояснюють у онлайн-сервісі з пошуку офіційної роботи за кордоном Jobian.

Рішення польської влади продиктоване збільшенням попиту на отримання поєднаної посвідки — дозволу на проживання та на роботу (карта побиту). Ще одним фактором стало зростання попиту на працевлаштування у Польщі через економічну кризу, спричинену пандемією Covid-19. Внесені зміни стосуються процедури видачі дозволу на сезонну працю і заяви про доручення виконувати роботу іноземцю шляхом продовження терміну допустимої роботи до 24 місяців.

Також було введено новий спрощений режим зміни виду на проживання і роботу (карти побиту) у ситуації зміни роботодавця. А для надання дозволу на тимчасове перебування і роботу буде скасована вимога наявності гарантованого місця проживання.

«Прийняття цих змін стане новою точкою відліку для трудових мігрантів з України. Полегшення отримання документів, необхідних для офіційного працевлаштування та проживання на території Польщі сприятиме збільшенню кількості трудових мігрантів до цієї країни. Натомість, офіційне влаштування на роботу іноземців дозволить останнім отримувати вищу зарплату», - говорить засновниця Jobian Ольга Чубенко.

Водночас офіційне працевлаштування гарантуватиме не лише вищу та своєчасну зарплату, але і соціально-правовий захист згідно із законодавством Польщі. Крім того, оформлення на роботу вимагатиме від резидентів та працедавців сплати податків, які будуть додатковою гарантією виплати коштів працівникам.

За даними МОМ в Україні, станом на 2020 рік 532 тисячі українців сплачували страхові податки у польському агентстві соціального страхування, тобто працювали за трудовими угодами. Це на 11% більше, ніж 2019 року, а із прийняттям поправки їх кількість зросте в рази.

«Офіційний дозвіл на проживання та працевлаштування у Польщі є гарантією безпеки трудових мігрантів, а також запорукою своєчасного та повномірного отримання заробітної плати. Важливо розуміти, що українці їдуть працювати за кордон, але зароблені кошти повертають на батьківщину. Сьогодні грошові перекази від трудових мігрантів сягають $1 мільярда щомісяця і є одним із ключових джерел відновлення економіки України. І такі зміни у польському законодавстві сприятимуть збільшенню цього показника у найближчому майбутньому», - додає Ольга Чубенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: