Проти насильства: у Львові розповіли де шукати захисту

_1638264756_612x322_3_0_nw

В межах протидії гендерно зумовленому насильству цими днями відбувається всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Як розповіла під час брифінгу заступниця голови Центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало, в усіх країнах світу спостерігається значне зростання кількості звернень звернень постраждалих від насильства осіб.

За її словами, пандемія коронавірусу негативно вплинула на зміну статистики. Зростання кількості звернень щодо еасиотства спостерігається і в Україні.

«Упродовж цих шістнадцяти днів потрібно  краще проінформувати людей про наявність цієї проблеми. Кожен з нас може бути тим рушієм, який допоможе розірвати ланцюг насильства», - завила Марта Чумало.

За словами директора Львівського обласного центру соціальних служб Ярослава Бордіяна,найбільшою небезпекою є саме латентне насильство - коли жертва не може або не хоче визнати себе такою. Водночас, з року в рік збільшується кількість поінформованих людей, які обізнані з небезпекою виникнення насильства.

Він додав, що існують заклади підтримки такі як центр соціально-психологічної допомоги, який призначений для роботи з сім‘ями, котрі опинилися у складних життєвих обставинах.

«Там надають психологічну допомогу тим людям, які потребують такої підтримки. Нещодавно у Трускавці відкрився притулок для жінок з дітьми, які зазнали насильства. Тут вони можуть отримати на місці кваліфіковану допомогу» - розповів Ярослав Бордіян.

Також, на Львівщині реалізуєится пілотний проєкт «Кар‘єрний хаб жінок», який реалізується на Львівщині міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров‘я»' за підтримки фонду народонаселення ООН та посольства Великої Британії в Україні.

В межах цього проєкту, для жінок провели вже понад 40 професійно-навчальних курсів різних професій.

Як розповіла керівниця проєкту Світлана Калініна, проєкт дає змогу жінкам опанувати найрізноманітніші професії – від швачки, закрійниці чи перукарки, до програмістки, тестувальниці та HR-спеціалістки.

«Щомісяця ми працевлаштовуємо від 4 до 9 жінок. Також ми намагалися вирахувати, скільки повинна отримувати жінка для того, щоб уникнути будь-якої залежності від інших. Ми визначили, що ця сума має бути не меншою 15 тисяч гривень. Саме тому у нас дуже велика потреба у високооплачуваних професіях. Аналізуючи інформацію сайтів з пошуку роботи ми дійшли до висновку, що жінка з попереднім досвідом роботи може розраховувати на зарплату в розмірі 10-12 тисяч гривень, що є недостатнім для забезпечення себе сповна. Ми співпрацюємо з працедавцями для надання жінкам, що опинилися в кризових ситуація, роботи на кілька годин на день», - розповіла Світлана Калініна.

Сьогодні, ж в межах акеції, у Львівському палаці мистецтв відбудеться відкрилася виставка «16 історій жінок». На ній представили 16 робіт, авторками яких є дві жінки – художниця та фотографиня. Це світлини та художні портрети жінок, які пережили насильство, як ілюстрації до їхніх історій. Деякі історії розповідатимуть також за допомогою відео, інші – за допомогою текстів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: