Реанімація Харківського авіазаводу: що буде із закупівлею російської комплектації

3

Вчора, 29 листопада, у Харкові був підписаний меморандум про взаємодію для поновлення випуску літаків на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві.

На брифінгу після підписання один з учасників меморандуму президент АТ «Мотор Січ», колишній регіонал В'ячеслав Богуслаєв заявив, що для відновлення виробництва літаків на ХДАВП необхідно на п'ять років дозволити купівлю та використання російської комплектації.

«Російську комплектацію потрібно на сьогодні на 5 років у вигляді мораторію дозволити. Для цього потрібно напружити СБУ, вашу обласну та центральну Раду безпеки… Ми до президента України звернулися, щоби зняли санкції з 23 підприємств у Росії – тобто навіть якщо збережуть нам комплектацію, ми не зможемо її купити», — сказав Богуслаєв.

ІА Дививсь.info поспілкувалася з фахівцем з транспорту та інфраструктури Кирилом Новіковим.

«Ті літаки, які є закладені і знаходяться на території Київського і Харківського авіаційних заводів, спроєктовані під російські комплектуючі. Умовно третина бортової авіоніки і частина систем – це російські комплектуючі», - говорить фахівець.

В.о. голови Харківської облдержадміністрації Олександр Скакун, сказав що серед експертів немає єдиної думки щодо необхідності закупівлі комплектуючих до РФ для запуску ХДАВП.

«Перепроєктувати, переробити ці літаки вже неможливо. На них зроблені документація, проведені дослідження, отримані відповідні сертифікати. Відповідно неодноразово різними органами піднімалося питання, як обійти рішення РНБО про непостачання російських комплектуючих для нашого оборонно-промислового комплексу та авіаційного сектору. Але іншого шляху добудувати ці літаки немає, державі треба їх або викинути, здати на метал і забути десятки років розробок цих літаків або ж прийняти вольове рішення і якось отримати ці комплектуючі», – сказав Кирило Новіков.

Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко у відповідь на промову президента АТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва щодо відновлення співробітництва з Росією і закупки комплектуючих для літаків наголосила, що між Україною і Росією не «непорозуміння», а війна.

«На мою думку, цього (закупляти російські комплектуючі) робити не можна, адже жодний притомний громадянин України, патріот не дозволить таке, адже будь-які комплектуючі, які приїдуть з Росії, наприклад, для цих літаків, можуть бути свідомо недороблені, пошкоджені, щоб у подальшому може вплинути на справність літаків, коли вони вже будуть готові», – пояснює Кирило Новіков.

Гендиректор ХДАВП Олександр Кривоконь заявив, що Харківське державне авіаційне виробниче підприємство не потребує закупівлі російських комплектувальних і має намір іти шляхом імпортозаміщення.

«На сьогодні вже багато всього зроблено, щоби зменшити залежність від російського експорту у всіх сферах, не лише в авіаційній. Якщо говорити про Харківський авіаційний завод, то він виконавцем був лише частини розробок, які свого часу були створені на ДП «Антонов», Харківський завод був в кооперації з виготовленя окремих моделей літаків», – повідомляє Кирило Новіков.

Меморандум підписали в.о. голови ХОДА Олександр Скакун, голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко, президент АТ «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв, голова правління АТ «ФЕД» Віктор Попов, генеральний директор ПрАТ «Авіакомпанія Константа» Михайло Пінкевич, голова Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України Ярема Жугаєвич, голова профкому ПО ПАУ на ХДАВП Михайло Погорєлов. Гендиректор ХДАВП Олександр Кривоконь не був запрошений до облдержадміністрації на підписання. Так само не було на події і представників ДК «Укроборонпром».

«Те рішення, яке вчора підписували, про відновлення заводу, за участі компаній «Мотор Січ», АТ «ФЕД», ПрАТ «Авіакомпанія Константа», мені здається, це більше пахне деребаном землі, приватизацією, хоча в тексті меморандума так і пише. Це небезпечно, тому що контроль за заводом має залишатись державним, але, звісно, потрібно створити акціонерне товариство, і якусь частину акцій продати, щоби залучити інвестиції у відновлення цього підприємства», – говорить Кирило Новіков про можливу приватизацію заводу.

Згідно з документом меморандуму, він передбачає вихід підприємства протягом п'яти років на випуск п'яти літаків на рік та створення 1500 робочих місць.

«Попит не відсутній, але він залежить від того чи використовуються ці літаки в світі, якщо ми говоримо про радянський період доби, коли ДП «Антонов» на різних підприємствах випускав літаки, які досі в кількості декілька тисяч літають по всьому світу. Отже, на них попит є, але тільки в тих, хто їх експлуатує, тобто авіакомпаніями, які займаються авіаперевезеннями.

Водночас ті літаки, які спроєктовані за часів незалежної України – це чудові моделі, економічніші, дешевші в експлуатації. Вони не конкуретні, бо не експлуатуються, їх не почали масово випускати, продавати, тому попит на них сьогодні відсутній. Натомість конкуренти активно випускають і продають свої літаки. ДП «Антонов» потрібно терміново відновити випуск цих літаків, тому що багато хто ще пам'ятає славу цього концерну, наприклад, Латиноамериканські країни, Південно-Східна Азія і країни Африки завжди готові купувати наші літаки, тільки одне мале залишилось - почати їх випускати», – говорить фахівець.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: