Коронавірус: два роки тому в Китаї вперше діагностували COVID-19

2021-07-23T161852Z_1318055352_RC2AQO9J7BHN_RTRMADP_3_HEALTH-CORONAVIRUS-USA-MASKS

1 грудня 2019 року був зафіксований перший пацієнт із симптомами коронавірусної хвороби.

Спалах захворювання розпочався у м. Вухань (провінція Хубей, КНР) та визнаний ВООЗ пандемією 11 березня 2020 року. Станом на 1 грудня 2021 року зафіксовано 262839475 випадків у майже всіх країнах та територіях.

Цей вірус, безумовно, є абсолютно новим, але має велику схожість з коронавірусом, що викликав пандемію атипової пневмонії у 2002-2004 роках: SARS-CoV. Зафіксований уперше на півдні Китаю він протягом декількох тижнів поширився майже на всі континенти. Тоді у всьому світі 8096 людей захворіли на важкий гострий респіраторний синдром (SARS) і 774 людини померли.

Теорії походження коронавірусу

Кажани

Більшість вчених вважають, що COVID-19 - вірус зоонозного походження. Передбачається, що він міг передатися людині від кажанів. Обидва коронавіруси ще не були чітко ідентифіковані у тварин, але вони пов'язані з коронавірусами, виявленими у деяких видів кажанів, що мешкають у Південно-Східній Азії.

Генна послідовність нинішнього SARS-CoV-2 на 96,2 відсотка збігається з коронавірусом RaTG13, який раніше був виявлений у підковоносих кажанів.

Оскільки більшість людей зазвичай не мають прямого контакту з підковоносами, експерти також вивчають роль потенційних проміжних господарів, які значно тісніше контактують з людиною, як-от норки, куниці та цивети. Приміром, норки можуть порівняно легко заразити людину вірусом SARS-CoV-2. Теоретично, передача вірусу від тварин до людини менш ймовірна, але можлива.

Лабораторії

Розвідка США заявила, що, ймовірно, ніколи не зможе встановити першопричину появи коронавірусу, що викликає COVID-19, однак продовжує дотримуватися думки, що він не був спеціально створений.

Розвідспільнота США складається з 17 відомств. Чотири з них (конкретно жодне з відомств не називають) тяжіють до версії про природне походження вірусу, проте визнають, що ступінь впевненості у цій версії у них низька.

Водночас одна служба вважає, що перші випадки зараження людини COVID-19 стали результатом витоку з лабораторії, можливо, під час експериментів чи поводження із зараженими тваринами у Вуханському інституті вірусології. Цей висновок в аналітиків спецслужби викликає дещо вищий ступінь впевненості - вони його оцінюють як помірний.

У доповіді йдеться, що китайська влада не знала про існування вірусу до початку спалаху COVID-19 у Вухані наприкінці 2019 року. Водночас, зазначається у доповіді, Пекін, як і раніше, перешкоджає міжнародному розслідуванню та відмовляється ділитися інформацією.

У травні президент Джо Байден доручив спецслужбам проаналізувати всю інформацію щодо обох версій, не відкидаючи й лабораторну.

У китайському посольстві у Вашингтоні новий звіт американської розвідки назвали фарсом.

«Біологічна зброя»

Штучне створення вірусу SARS-CoV-2 в дослідницькій лабораторії у Вухані більшість експертів вважає малоймовірним. Наприклад, група під керівництвом шведської професорки мікробіології Крістіан Андерсен з дослідницького інституту Скріппса в Ла-Джоллі (Каліфорнія) вивчала насамперед характерний спайковий протеїн на поверхні вірусу, за допомогою якого вірус стикується з клітиною-господарем у легенях або горлі.

Але дослідження будови геному виявило дві суттєві відмінності між SARS-CoV-2 та його «коронародичами». Білок має іншу структуру, й амінокислоти в ньому складаються по-іншому. Хоча це може полегшити зараження клітин людини, структура вірусу недостатньо складна для створення «біологічної зброї», на думку команди науковців дослідницького інституту Скріппса в Ла-Джоллі.

Нещасний випадок 

Залишається теза, що китайські дослідники експериментували з небезпечними коронавірусами, такими як RaTG13 або RmYN02, і що SARS-CoV-2 був випадково випущений у результаті нещасного випадку, хоча китайське керівництво категорично виключає таку можливість.

Експерти ВООЗ, які побували в Китаї, спираючись на наявні в них дані, також класифікують таку аварію як «вкрай малоймовірну». На їхню думку, сама еволюція вірусу говорить проти цієї версії.

Експерти ВООЗ вказують також на наявність у Вуханському інститут вірусології лабораторії підвищеного рівня безпеки, де діють украй суворі правила та заходи перестороги. Крім того, в переданих експертам даних немає вказівок на нещасні випадки в лабораторії або підозрілі захворювання серед працівників.

Підготувала Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: