«Майстерня мрії»: як громадська організація допомагає людям із ментальними порушеннями

123
фото з фб організації

У Львові діє соціальне підприємство, що працює з молоддю, яка має ментальні порушення.

Про діяльність та головну мету проєкту ІА Дивись.info поспілкувалась з керівницею ГО «Майстерня мрії» Анною Іванічевою.

«Майстерня мрії» – це центр денного перебування для молоді з ментальними порушеннями, в якому люди, які мають аутизм, синдром Дауна чи різні порушення когнітивного розвитку, проводять час разом. Відвідувачі центру разом з асистентами та волонтерами розвивають побутові навички, займаються творчістю, відвідують екскурсії та організовують власні заходи. Окрім цього, «Майстерня мрії» займається супроводом сімей, де є дитина з інвалідністю та адвокацією цього питання.

Організація має за мету соціалізувати людей з ментальними порушеннями, розвивати їх таланти, привчати до праці. На заняттях молодь знаходиться в колі друзів і ровесників та розвиває свої здібності. Це може бути як малювання, виготовлення прикрас для дому та біжутерії, спів та легка зарядка, так і навчання базовим навичкам самообслуговування – приготування обіду, миття посуду чи прибирання. Організація покликана розкривати таланти та розвивати самостійність через дружнє спілкування.

Однак її головна місія  – створювати середовище, де кожна людина є цінністю та матиме всі можливості для повного, насиченого життя в повазі та підтримці.

«Взимку буде вже 5 років, як працює наша організація. За цей час через центр денного перебування пройшло близько 30 осіб з ментальними порушеннями. Хтось приходив і йшов, комусь щось не підходило, хтось змінював місце проживання і було незручно доїжджати.

Зараз центр відвідує 13 осіб віком 21-31 рік. Ми допомагаємо їм соціалізуватись, навчитись чогось нового, допомагаємо отримати навички, які їм можуть знадобитись у подальшому житті, наприклад, готування їжі чи фінансова грамотність», – розповідає керівниця ГО «Майстрерня мрії» Анна Іванічева.

фото з фб Анни Іванічевої

Вона зазначає, що у Львові є й інші організації, які працюють у цьому напрямку. Але вони не покривають всіх потреб людей з інвалідністю.

П’ять років тому, коли тільки виникла ідея щодо створення організації – Анна мала можливість відвідати США за програмою «Відкритий світ». Там на неї чекали здивування і розчарування. Здивування – від того, як працює волонтерство та соціальне підприємництво у Штатах, розчарування – від того, що Україна нині — як Америка 30 років тому.

«Темою поїздки була робота з дітьми з аутизмом. Також ми відвідували різнопланові організації. Нам показали, як працюють з дітьми з розумовою неповносправністю, батьками, які тільки дізналися про особливість дитини. Таких людей тут супроводжують протягом життя: змалечку — і до самої старості. У нас, звісно, такого нема», – згадує Анна.

Утім, те, що Аня тоді побачила за кордоном, тільки ще більше переконало її, що волонтерство в Україні треба розвивати, створювати проєкти, допомагати людям, які цього потребують. Тоді вона зрозуміла, що це справа її життя.

Позбутися інтернатів

Сьогодні в «Майстерні мрії» є декілька напрямів діяльності.

«Перший – це робота з молоддю. До нас приходять хлопці та дівчата з аутизмом, синдромом Дауна, різними інтелектуальними порушеннями. Завдяки щоденним заняттям у нашому центрі вони здобувають нові навички та знаходять друзів. І все це замість ізоляції, в яку зазвичай поміщені люди з такими станами. Незалежно від діагнозу, кожен має право на повне життя в повазі та підтримці.

Другий напрямок – робота з сім'ями. Ми забезпечуємо групові та індивідуальні заняття з найкращими психологами та психотерапевтами для близьких наших студентів. Працівники «Майстерні мрії» теж мають щомісячну супервізію, щоби надавати якнайкращі послуги.

Хочемо, щоб ці люди почували себе прийнятими в суспільстві, щоб вони мали місце, де могли б виговоритись і щоб розуміли, що мають підтримку.

І третій напрямок – освітній. Ми проводимо кінопокази в нашому кіноклубі, потім обговорюємо побачене, пишемо статті, завжди готові проконсультувати бізнес щодо питань коректного поводження з людьми з інвалідністю», – розповідає Анна.

В організації є багато планів на майбутнє.

Найглобальніший з них — позбутися інтернатів в Україні та відкрити замість них будинки підтриманого проживання, де люди з неповносправністю могли б жити спільно з асистентами.

«Майстерня мрії» частково фінансується коштами від соціального підприємства

Ідея відкрити «Майстерню мрії» та запровадити соціальне підприємництво – продаж фіточаю – прийшла до Ані та її однодумців не одразу.

Передували цьому довгі роздуми, спроби і помилки у реалізації інших проєктів.

«Спочатку була інша задумка. Ми хотіли відкрити ресурсний центр, який би допомагав різним організаціям схожого типу знаходити фінансування, надавав би поради, як себе реалізувати, якусь юридичну допомогу тощо. Ми навіть зробили велику конференцію, запросили людей з усієї країни, до нас приїхали дуже великі організації. І ніби щось вже мали почати робити… Але не так сталося, як бажалося.

Тоді прийшла ідея – чай. Це те, що потрібно кожному. Отже, підприємство займається виготовленням трав’яних чаїв. Їх унікальність у тому, що весь процес виготовлення відбувається вручну - від ретельного збору трав до їх сушіння та фасування.

Він натуральний – не містить нічого, окрім екологічно чистих трав та ягід з Карпат, без жодних ароматизаторів чи консервантів.

Нещодавно ми завершили процес сертифікації чаю, що свідчить про його якість. Чаї поставляємо до різних закладів, наприклад, до ресторану Євгена Клопотенка «100 років тому вперед» чи кав'ярню «Veterano Brownie», – каже Анна Іванічева.

Чесно. Коректно. Просто

«Нещодавно ми запустили безкоштовний освітній онлайн-курс, який може подивитись будь-хто. Він про те, як коректно говорити і взаємодіяти з людьми з інвалідністю, що таке аутизм та синдром Дауна, якою може бути перша допомога в кризових ситуаціях. Цикл відео порушує соціально важливі питання, щодо яких у нашому суспільстві досі є стереотипи та упередження.

Цей курс покликаний зруйнувати стигму навколо саме ментальної інвалідності, адже дуже часто, коли люди щось не розуміють, коли мало обізнані в якійсь темі, тоді вони бояться. Ми хочемо працювати з цим страхом.

Курс «Чесно. Коректно. Просто: Все, що потрібно знати про інвалідність» складається з восьми освітніх відео на теми, які пояснюють, що таке інвалідність та яку термінологію використовувати, щоб коректно про неї говорити, які права та свободи мають люди з інвалідністю і як забезпечити умови для користування ними. Аудиторія проєкту – вчителі, викладачі, методисти, медійники, бізнес, близькі й родичі людей з інвалідністю та всі, хто прагне знати більше про права людини, про те, як правильно взаємодіяти та комунікувати в соціумі з людьми з інвалідністю.

Також в нас є офлайн-тренінг для людей, які хочуть поглибити свої знання у сфері інвалідності. Крім нашої щоденної роботи, в нас бувають різні акції, наприклад, до карантинних часів ми встигли зробити виставку картин, які малювала наша молодь. А декілька днів тому, до п’ятиріччя нашої організації, ми висадили на проспекті Чорновола дерева. Це був прекрасний досвід для наших підопічних, адже вони розуміли, що така ініціатива принесе радість городянам», – резюмувала керівниця «Майстерні мрії».

В Україні тему інвалідності часто замовчується. Її або намагаються уникнути, або прикрасити, тільки б не говорити нормальними словами про нормальні речі. У цих відео команда «Майстерні мрії» розповідає, як комунікувати з людьми з інвалідністю так, щоб не робити на цьому акцент, не боятися її, не пропонувати непотрібну допомогу. Пояснюють, як зробити так, щоби всім було комфортно під час спілкування.

Якщо вам відгукуються принципи організації і ви хочете, щоб таких змін відбувалося більше, ось реквізити «Майстерні мрії»:

Найменування отримувача: МАЙСТЕРНЯ МРII ГО

Код отримувача: 39969773

Рахунок IBAN: UA183052990000026008041016058

Назва банку: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

Призначення: безповоротна благодійна допомога

Фейсбук організації: «Майстерня Мрії»

Patreon

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: