Наговорили, а робити як: виступ Зеленського перед Радою

зеленський

Вчора, 1 грудня, президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній раді із щорічним посланням.

Вчора, 1 грудня, президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді із щорічним посланням. У своїй промові він говорив про боротьбу з коронавірусом, поліпшення економічної ситуації в Україні, майбутні реформи, «Велике будівництво» та деокупацію Криму і переговори з Путіним.

«Головною метою промови Зеленського в Раді було збити напругу у суспільстві перед акцією протесту на Майдані, яку він встиг охрестити «державним переворотом» під час свого пресмарафону. Власне, цей виступ був продовженням цього марафону. Звинувачення у державній зраді, неефективному управлінні державою, корупції і фаворитизмі вийшли вже на той рівень, коли методи, які працювали раніше, більше не працюють.

Головною метою промови Зеленського в Раді було збити напругу у суспільстві перед акцією протесту на Майдані

Напругу не вдалося збити ані пресмарафоном, ані черговим скандалом, ані історією із замахом на чергового нікому невідомого міністра. Методи перемикання уваги суспільства, які раніше безвідмовно працювали, більше не працюють. Зеленський набуває нових ворогів і втрачає старих союзників, його популярність постійно падає, рейтинги його партії повзуть донизу, а невдоволення суспільства зростає. І от він вирішує зробити виступ у парламенті у брєжнєвському стилі», – говорить журналіст і голова ГО «Асоціація політичних наук» Дмитро Сінченко.

У своєму виступі Зеленський згадав ситуацію на Донбасі та анексію Криму.

«Вперше від моменту окупації ми боремось за Крим не на білбордах, а на всіх міжнародних майданчиках та зустрічах. Не гаслами, а офіційними документами», – заявив він.

Також президент сказав про прямі перемовини з Росією, як варіант призупинення війна на Донбасі, яка триває вже 8 років.

«І ми повинні сказати правду, що ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин з Росією. І сьогодні це визнали вже всі, всі зовнішні партнери. Всі зовнішні визнали, а деякі внутрішні цього не визнають. Ми повинні говорити, знаючи, що у нас сильна, потужна армія. І не боятися зараз говорити один одному правду. Якщо ми хочемо повернути Донбас – давайте. А якщо хочемо просто ходити і про це говорити, то давайте нічого не робити», – сказав Зеленський.

Путін не збирається говорити про повернення під контроль України окупованого Криму і Донбасу

«Незважаючи на постійні овації його групи підтримки, промова не виглядала переконливою, ба більше – у цій промові він знову оголосив про свої плани підписання капітуляції у війні з Росією, чим знову підвищив градус напруги. Адже саме так варто сприймати його заяву про необхідність «прямих переговорів з Путіним». Про що він зібрався говорити? Путін не збирається говорити про повернення під контроль України окупованого Криму і Донбасу, про виплату репарацій за завдані російськими окупантами збитки, про налагодження рівноправного діалогу між двома країнами. Єдине, про що Путін готовий говорити із Зеленським – це безумовна капітуляція у війні, це повернення Києва під контроль Москви, це подальше приєднання всієї України до складу Росії. Єдиний формат переговорів з Путіним, який сьогодні потрібен Україні – це переговори, проведені на руїнах Кремля», – говорить Сінченко.

Політичний експерт Олександр Мусієнко у своєму фейсбуку написав, що Росію, вже не цікавлять перемовини щодо Мінських домовленостей, бо зрозуміло, що ми не будемо їх виконувати. Росію може цікавити виключно гарантії повної капітуляції. Відповідно, піти на перемовини такого типу в Кремлі можуть, лише наперед домовившись про поступки із українського боку.

Також Зеленський у своїй промові висунув ідею множинного громадянства. Однак експерти ВР зробили висновок, що без змін до Конституції, просто на рівні закону, це питання врегулювати неможливо. Але вже сьогодні проєкт закону про внесення змін до Закону «Про громадянство України» щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України зареєстровано у парламенті.

Стаття 4 Конституції України мовить, що «в Україні існує єдине громадянство». Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

Законопроєкт про внесення змін до розділу I «Загальні засади» Конституції за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради затверджується всеукраїнським референдумом (ст. 156 Конституції).

«У питанні множинного громадянства все залежатиме від того, що буде написано в законі. Якщо подвійне громадянство стосуватиметься лише наших стратегічних партнерів, а саме країн-членів НАТО, ЄС, а також Японії, Швейцарії, Австралії і Нової Зеландії, якщо ці громадяни будуть мати такі ж права, як і громадяни з єдиним паспортом, а за добровільне набуття громадянства країни-агресора та її союзників передбачатиметься відповідальність, то така ініціатива позитивно вплине на подальший розвиток України. Приклад сусідньої Молдови показує, що саме громадяни з країн ЄС стали тією вирішальною силою, які змогли привести до влади проєвропейський уряд Маї Санду», – вважає Дмитро Сінченко.

В разі запровадження подвійного громадянства багато українців скористаються цією можливістю, проте вони будуть уникати виконання своїх громадянських обов'язків в обох країнах

Законодавство України не містить ні категоричної заборони на отримання громадянином України громадянства іншої країни, ні відповідальності за наявність подвійного громадянства. Більше того, діє принцип «неможливості позбавлення громадянина України громадянства України», тож якщо громадянин України отримає друге громадянство, ніхто не має права позбавити його громадянства України.

«Очевидно, що не може людина з подвійним громадянством виконувати й інші обов'язки громадянина. Наприклад, голосувати на виборах в обох країнах, бути членом партій та громадських організацій, здійснювати політичну агітацію в двох країнах, не кажучи вже про зайняття державних посад у двох країнах чи обрання їх депутатами. Якщо людина хоче проживати, працювати, навчатися чи вести бізнес в іншій країні, то для цього достатньо мати вид на мешкання, а громадянство для цього зовсім не потрібно. В разі запровадження подвійного громадянства багато українців скористаються цією можливістю, проте вони будуть уникати виконання своїх громадянських обов'язків в обох країнах. Для України такі люди будуть втрачені, держава не може розраховувати на них в тяжкі часи.

Лобіюючі запровадження подвійного громадянства, Зеленський прагне обійти обмеження щодо продажу землі іноземцям та активно залучати на державні посади іноземцям, роздаючи їм українське громадянство. Проте такі іноземці не будуть працювати в інтересах України. Державна система управління буде остаточно зруйнована», – вважає кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: