У 10-у річницю відкриття в Гарнізонному храмі показали відреставровані фрески XVIII століття (фото)

IMG_6910

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла святкує 10-ліття з дня відкриття.

Сьогодні ж там презентували відреставровані фрески центрального склепіння храму авторства Франциска Екштайна 1738-1740 рр.

Загалом реставрація фресок тривала 7 років. За словами настоятеля храму отця Тараса Михальчука, це був найбільший міжнародний реставраційний проєкт України.

У сюжеті фресок закладене життя апостолів Петра і Павла, їхні місійні подорожі. Над відновленням розписів впродовж усіх років одночасно працювало 18 польських та українських реставраторів. На роботи витрачено понад 20 млн грн. Фінансово до цих робіт долучилися парафіяни храму, жертводавці, зокрема з-за кордону, та основне фінансування було від Міністерства культури Польщі, зокрема від інституту «Полоніка».

«Найперше, мистецтво не має кордонів. І сьогодні це мистецтво немовби заохочує нас підняти голову вгору, подивитися у небо. Бо ми рідко дивимося на нього, а сьогодні ці фрески, які є відреставровані, надихають нас подивитися вгору. Я дуже дякую тепер вже владиці Степану Сусу, який дуже надіявся, що це буде реалізовано. Ще він сподівається, що буде втілено ще один проєкт – з органом», – розповів під час урочистого відкриття розписів митрополит Львівський Ігор.

Багатолітній настоятель Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла, а нині Преосвященний владика Степан Сус розповів, як починалися реставраційні роботи.

«Ця велика стеля, 1000 метрів квадратних, була розділена на 3 етапи реставрації, але ми не побоялися ризикувати для того, щоби всю стелю заставити риштуванням, залучити більше спеціалістів і відновити ці унікальні фрески. Хочу щиро подякувати усім за те, що не боялися іти вперед, за довіру. Це свідчення того, як багато ми можемо робити добрих світлих справ. Дякую за те, що ми можемо сьогодні підняти голову вгору і побачити працю багатьох людей, багатьох реставраторів. Це те світле, що ми залишимо наступним поколінням, щоби всі, хто прийдуть у цей храм і підняли голову сказали: «Вау, яка краса».

Як розповів настоятель Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла о. Тарас Михальчук, робота команди реставраторів тривала впродовж довгих семи років.

«У храмі працювала група реставраторів, основу якої складали випускники Львівської та Краківської академії мистецтв. Очолив її доктор реставрації Павло Болінський - людина, яка все своє життя присвятила дослідженню та реставрації фресок Ектшайнів. Реставрація фресок центральної нави храму і простору над святилищем почалася 2015 року. Поряд з фінансуванням робіт, яке здійснювали Міністерство культури Польщі та Інститут «Полоніка», велику частину зобов’язань взяв на себе офіційно Гарнізонний храм, зокрема погодився фінансувати риштування упродовж всієї реставрації. У грудні 2018 року було завершено перший етап. Неймовірно, але почерк Ектшайна збережено, лихоліття та руйнування не знищило цей шедевр», – розповів о. Тарас Михальчук.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: