Кількість працюючих в Польщі українців збільшилася майже на чверть

zarobitchanu-polsha
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

У жовтні у Польщі працевлаштували рекордну кількість іноземців, більшість з них – українці. 636 тис. громадян України – працівників і власників фірм - сплатили страхові внески.

Це на 23,8% більше, ніж 2 роки тому, коли ще не було пандемії, повідомляє УНІАН.

Про це повідомляє компанія з міжнародного працевлаштування Gremi Personal з посиланням на дані Фонду соціального страхування Польщі.

За рік кількість українських трудових мігрантів збільшилася на 19,2%. Хоча число легально працюючих українців у Польщі є рекордним, проте все одно бракує робочих рук.

У дослідженні зазначають, що цього року попит на працівників збільшився на 90%. Робочі руки потрібні на підприємства харчової та переробної промисловості, виробництво пластмасових виробів і особливо в логістичну галузь, яка зараз переживає бум у Польщі.

Згідно з даними дослідження аналітичного центру Gremi Personal, 80,6% українців їдуть працювати в Польщу через вищі зарплати, ніж в Україні, інформує ТСН.

Саме в Польщі, за останніми даними, нараховується близько 1,5 мільйонів українських трудових мігрантів.

"Чи будуть українці і далі обирати Польщу як країну трудової міграції залежатиме від того, чи спростять процес працевлаштування і запропонують вищі зарплати західні сусіди Польщі", - стверджує генеральний директор Gremi Personal Томаш Богдевич.

Яка середня заробітна плата для українців у Польщі

Заробітні плати у Польщі, звісно, не такі високі як, наприклад, у Німеччині, Чехії, Фінляндії, Італії чи Португалії, однак порівняно з українськими - на порядок вищі, що і приваблює наших громадян. Так, за інформацією рекрутингових агенцій, іноземні працівники можуть отримувати у Польщі від 550 до 900-1200 євро на місяць. Рівень заробітків залежить від спеціальності, досвіду роботи та регіону. Таким чином, середні зарплати фахівців певних сфер в Польщі приблизно такі:

  • співробітники сфери інформаційних технологій - 1700-2000 євро;
  • старший медичний персонал - 1300-1700 євро;
  • водії-далекобійники, міжміський водій - 800-1700 євро;
  • економічні спеціальності - 1000 євро;
  • будівельники - 700-1000 євро;
  • слюсарі, муляри, столяри та електрики - 600-700 євро;
  • фрезерувальники - 700-1000 євро;
  • співробітники кухні - 640 євро;
  • касири в супермаркетах та продавці - 500-600 євро;
  • прибиральниці та молодший персонал сфери обслуговування - 500-600 євро.

Нині на польських фабриках і заводах можна заробити 25-40 тис.гривень і вище. Від Нового року у Польщі зросте мінімальна погодинна ставка оплати праці. Це означає, що в середньому українці зароблятимуть в Польщі на 2 тис.грн. більше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: